Erdogan je dodao da su ruševine koje pokrivaju Pojas Gaze, ruševine pod kojima je ubijeno više od 16.000 nedužne djece u Gazi tokom izraelske ofanzive, ustvari ruševine međunarodnog sistema koji je izgubio legitimitet.    Foto: AA

Turkiye ima za cilj izgradnju generacije mira koja će u našoj regiji i šire gajiti proaktivnu diplomatiju zasnovanu na ljudima i ljudskim vrijednostima, rekao je predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan u četvrtak u Astani.

"Uprkos svim opstrukcijama radimo na uspostavi međunarodnog sistema koji bi obuhvatio cijelo čovječanstvo, pružajući mir, sigurnost, stabilnost i blagostanje", rekao je Erdogan na Samitu lidera zemalja Šangajske organizacije za saradnju u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Erdogan je dodao da su ruševine koje pokrivaju Pojas Gaze, ruševine pod kojima je ubijeno više od 16.000 nedužne djece u Gazi tokom izraelske ofanzive, ustvari ruševine međunarodnog sistema koji je izgubio legitimitet.

„Neophodno je zaustaviti Izrael i primorati ga na trajni prekid vatre, a za to je neophodan kontinuirani rastući pritisak na izraelsku upravu“, naglasio je Erdogan.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima od tada je ubijeno više od 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije