Erdogan je rekao da Ankara i Washington imaju "višedimenzionalne odnose" u oblastima od sigurnosti do trgovine, napominjući da imaju obim trgovine veći od 32 milijarde dolara.     Foto: AA

"Turkiye je zadovoljna razvojem saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)", izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Razriješili smo većinu naših zastoja tokom razgovora s (predsjednikom Joeom) Bidenom i odlučili smo da vodimo još razgovora", rekao je Erdogan tokom okruglog stola s predstavnicima think tanka u New Yorku, gdje učestvuje na Generalnoj skupštini UN-a.

Turski lider je rekao da će Turkiye i SAD ojačati saradnju u borbi protiv terorizma koji je prijetnja objema zemljama.

U pogledu podrške SAD-a terorističkoj YPG/PKK u sjevernoj Siriji, Erdogan je naglasio da ne može biti partnerstva s terorističkim grupama.

"Svaki razvoj događaja u našem regionu pokazuje koliko je pogrešna razlika između dobrih i loših terorista. Sa teroristima se ne pregovara i ne može se uspostaviti prijateljstvo ili partnerstvo", rekao je Erdogan.

Erdogan je u obraćanju pomenuo i doprinos Turkiye u rješavanju globalnih i regionalnih problema, promovisanju mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, te rješavanju nepravdi unutar međunarodnog sistema.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Erdogan je rekao da Ankara aktivno radi na okončanju sukoba pravednim i trajnim mirom. Naglasio je predanost Turkiye diplomatiji kao sredstvu za uspostavljanje trajnog mira u svim konfliktnim područjima i za proširenje svoje mreže međunarodnih prijateljstava.

Turski predsjednik je također istakao važnost jačanja međunarodne solidarnosti, posebno u borbi protiv terorističkih grupa kao što su PKK, ISIS i teroristička organizacija Fetullah (FETO).

Također je naglasio potrebu za dostojanstvenim i sigurnim povratkom sirijskih izbjeglica u matičnu zemlju.

On je također istakao da u kritičnom periodu u kakvom se nalazi svijet, "vidi prozor prilike za oživljavanje odnosa Turkiye i EU".

Erdogan trenutno boravi u New Yorku kako bi prisustvovao 78. sjednici Generalne skupštine UN-a.

Projekt iračkog razvojnog puta prilika za izgradnju novog svijeta

"Turkiye će imati priliku da izgradi novi svijet koracima poduzetim na Projektu iračkog razvojnog puta, koji povezuje južni Irak sa njegovom zemljom", izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći na samitu Concordia u New Yorku, gdje učestvuje na sastancima Generalne skupštine UN-a, Erdogan je rekao: “Kroz takav korak imat ćemo priliku da izgradimo novi svijet.”

“Vidjeli smo da su zemlje Zaljeva veoma odlučne. I mi smo odlučni”, rekao je.

Turski predsjednik je dodao da je tu odlučnost vidio i u SAD-u, Njemačkoj, ali i Japanu.

Upitan o ulozi Turkiye kao članice NATO-a i njenim nacionalnim interesima, kao i geopolitičkim tenzijama, Erdogan je rekao da je njegova zemlja jedna od najstarijih članica NATO-a i da je također među pet ključnih zemalja u alijansi.

"Turkiye je zemlja koja striktno ispunjava obaveze u okviru NATO-a", rekao je Erdogan i dodao da će ta zemlja nastaviti da obavlja svoj dio posla.

Što se tiče tursko-američkih odnosa, Erdogan je rekao da Ankara i Washington imaju "višedimenzionalne odnose" u oblastima od sigurnosti do trgovine, napominjući da imaju obim trgovine veći od 32 milijarde dolara.

O svojim naporima da obnovi značajan ugovor o crnomorskom žitu, Erdogan je rekao da su tokom sastanka s ruskim predsjednikom Putinom ranije ovog mjeseca razgovarali o isporuci milion tona žitarica u afričke zemlje.

Erdogan je rekao da je predložio povećanje količine žitarica, rekavši Putinu da milion tona "nije dovoljno". Njih dvoje su se složili da nastave proces "telefonskom diplomatijom", dodao je Erdgoan.

Upitan o svjetskoj izbjegličkoj krizi, Erdogan je rekao da su neke zemlje, uključujući SAD i Njemačku, pozitivne u svom pristupu izbjeglicama.

Erdogan je rekao da će Turkiye, u kojoj trenutno živi gotovo pet miliona izbjeglica, nastaviti da prima osobe koje su prisiljene da napuste svoju zemlju.

Dodao je da Turkiye ohrabruje siguran i dobrovoljan povratak sirijskih izbjeglica, napominjući da radi na izgradnji kuća na sjeveru Sirije uz podršku Katara.

"Završetkom trajnog stambenog zbrinjavanja milion Sirijaca će se moći vratiti u svoju zemlju, a do sada se već počelo vraćati oko 600.000", dodao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije