Erdogan je u okviru druge posjete nakon novog mandata predsjednika Turkiye stigao u Azerbejdžan.      Foto: AA

Uspostavljanje ključne kopnene rute koridora Zangezur na južnom Kavkazu pomoglo bi izgradnji čvršćih veza između Turkiye i Azerbejdžana, rekao je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Ako brzo riješimo pitanje Zangezura, to će nas dovesti do napretka na dva važna dobitka, u drumskom i željezničkom saobraćaju", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim tokom posjete Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana.

Dodao je da će s koridorom veze Turkiye sa (azerbejdžanskom eksklavom) Nakhchivan postati mnogo jače, što će dovesti do jačanja odnosa između Turkiye i Azerbejdžana.

Planirani Zangezurski koridor – nesmetana cesta kroz armenski teritorij koja povezuje Azerbajdžan s njegovom eksklavom Nakhchivan – također bi povezao Azerbajdžan direktno s istočnom Turkiye.

Erdogan je stigao u Bakuu nakon posjete Turskoj Republici Sjeverni Cipar (TRSK) u sklopu svoje prve inostrane turneje od ponovnog izbora 28. maja.

Regija Zangezur izvorno je bila dio Azerbejdžana, iako su je Sovjeti dali Armeniji 1920-ih, ostavljajući Azerbajdžan lišen svoje direktne kopnene rute do Nakhchivana.

Nakon 44-dnevnog rata s Armenijom u jesen 2020, Azerbejdžan se usredotočio na planirane veze uključujući autoceste i 43 kilometra željezničke pruge kroz koridor.

Erdogan je također najavio da su počeli radovi na osnivanju tursko-azerbajdžanskog univerziteta.

Sa svoje strane, Aliyev je rekao da je saradnja između Turkiye i Azerbajdžana od vitalnog značaja za cijelu regiju.

Rekao je da će Turkiye i Azerbejdžan od sada imati zajednički stav u vanjskoj politici.

"Dobrodošao u svoju domovinu", riječi su kojima je Aliyev poželio dobrodošlicu Erdoganu, te mu još jednom čestitao pobjedu na izborima 28. juna.

Aliyev je zahvalio Erdoganu i bratskoj Turkiye na moralnoj i političkoj podršci koju su Azerbejdžanu iskazali u Drugom ratu u Karabahu.

"Turkiye i Azerbejdžan će od sada imati zajednički stav u vanjskoj politici. Naše zajedničke vanjskopolitičke aktivnosti također su od velike važnosti za regiju. Faktor tursko-azerbejdžanskog jedinstva vrlo je važan za razvoj, stabilnost i sigurnost regije", poručio je Aliyev.

Bliske bratske veze između Turkiye i Azerbejdžana često se sažimaju u motu: “Jedan narod, dvije države”.

TRT Balkan / agencije