On je dodao da je Turkiye nije zemlja koja se može stisnuti u jedan blok, sa svojim geografskim, ljudskim, ekonomskim i historijskim vezama.    Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da uspostavljanje novih jednačina u vanjskoj politici nije izbor, već neophodnost za Turkiye.

"U periodu kada je naš region stalno na ivici, uspostavljanje novih jednačina u vanjskoj politici nije samo izbor već i neophodnost za Turkiye", rekao je Erdogan u obraćanju nakon sjednice Vlade.

On je dodao da je Turkiye nije zemlja koja se može stisnuti u jedan blok, sa svojim geografskim, ljudskim, ekonomskim i historijskim vezama.

Erdogan je rekao da ne mogu dozvoliti nikome da zatvori Turkiye u "njihove uske kalupe", dodajući:

"Mi niti okrećemo leđa Istoku zbog Zapada niti zanemarujemo Zapad zbog Istoka".

Povodom izraelskih nemilosrdnih napada na Gazu i palestinske zemlje, Erdogan je rekao da Turkiye neće promijeniti stav prema Izraelu, sve dok traje njegova politika masakra, okupacije, genocida u Gazi i drugim palestinskim teritorijama.

"Čak i ako su tlačitelji, koji se hrane krvlju, suzama i okupacijom, uznemireni, Turkiye čvrsto stoji uz Palestinu i to će nastaviti raditi", rekao je Erdogan.

Skrećući pažnju na nedavni samit NATO-a koji je prošle sedmice održan u Washingtonu Erdogan je kritikujući rekao: "Oružje koje su naši saveznici dali našoj zemlji s oklijevanjem izlazi iz skrovišta separatističke terorističke organizacije".

Navodeći da su sastanci s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bili "plodonosni" tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) održanog u kazahstanskoj prijestolnici Astani, Erdogan je rekao da su vrata Turkiye širom otvorena za svaku investiciju koja će obezbijediti dodatnu vrijednost ekonomiji zemlje.

O mogućem sastanku sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom, Erdogan je rekao: "Vjerujemo u korist popuštanja stiska. Iskreno se nadamo rješavanju sukoba kroz pregovore za pregovaračkim stolom i međusobni dijalog".

TRT Balkan / agencije