Erdogan: Turkiye će izvoziti autohtoni električni automobil Togg od 2025.

Erdogan: Turkiye će izvoziti autohtoni električni automobil Togg od 2025.

Predsjednik Turkiye rekao je da je cilj da do 2030. godine bude proizvedeno milion Togg automobila.
Erdogan je prisustvovao ceremoniji postavljanja temelja SIRO postrojenja za razvoj i proizvodnju baterija u Bursi.     Foto: AA

Turkiye će od 2025. godine izvoziti svoj prvi autohtoni električni automobil Togg, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

"Od 2025. izvozićemo Togg i prodavati ga svijetu", rekao je Erdogan na ceremoniji postavljanja temelja SIRO postrojenja za razvoj i proizvodnju baterija u sjeverozapadnoj industrijskoj pokrajini Bursa.

Erdogan je dodao da im je cilj isporučiti 28.000 vozila Togg ove godine i ukupno milion do 2030.

" Sa nacionalnim vozilima na cestama, naša država sada ima automobil i marku koja može konkurisati najboljim u svijetu", rekao je Erdogan, dodajući da su bratske zemlje također tražile Togg od Turkiye.

Početkom aprila, Togg je izašao na cestu nakon svečane isporuke Erdoganu, koji je rekao da je Togg dostigao trenutni nivo kao simbol tehnološkog napretka ekonomskog razvoja i globalne reputacije Turkiye.

Što se tiče novog pogona za baterije u okrugu Gemlik, Erdogan je rekao da će prva proizvodnja početi 2024. godine.

"Danas ogromnom investicijom poduzimamo još jedan korak koji će pomoći Turkiye da postane snažan igrač u tehnologiji baterija", rekao je predsjednik Turkiye.

Prema njegovim riječima od 2026. ovaj kampus će postati integrisani centar koji proizvodi module i pakete baterija s visokim sadržajem nikla, uključujući baterijske ćelije.

"Imamo cilj da Turkiye postane proizvodna baza Evrope u tehnologiji punjača i baterija kao i električnih vozila", naglasio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije