Osiguravajući sigurnost granica Turkiye, Erdogan je rekao da Ankara također štiti ravnotežu u regionu.      Foto: AA

Turkiye nastoji pronaći rješenje zasnovano na demografskoj realnosti teritorijalnog integriteta Sirije, izjavio je u utorak predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon nedavnih sukoba, pozivajući utjecajne regionalne aktere na isto, javlja Anadolu.

"Zauzimamo pristup koji obuhvata sve etničke i sektaške razlike i sve sektore svih zemalja u regionu i stojimo na njihovoj strani u teškim vremenima", rekao je Erdogan nakon sastanka vlade u glavnom gradu Ankari.

Osiguravajući sigurnost granica Turkiye, Erdogan je rekao da Ankara također štiti ravnotežu u regionu.

"Vjerujemo da je najispravnije, najzdravije i održivo rješenje uspostavljanje administrativne strukture koja uzima u obzir demografsku realnost regiona, posebno (iračkog) grada Kirkuka", rekao je Erdogan.

Govorio je i o Siriji i podršci SAD-a terorističkoj grupi YPG/PKK.

"Što se tiče Sirije, više puta smo upozoravali SAD da ne bi trebalo da sarađuju sa separatističkom terorističkom organizacijom, a ako nastavi da se ponaša na ovaj način, u budućnosti će patiti i njeni interesi i region", izjavio je Erdogan, misleći na podršku SAD-a terorističkoj grupi YPG/PKK.

Naglasio je da nedavni događaji jasno pokazuju da su zabrinutost i upozorenja Turkiye opravdani.

"Tvrdoglavo insistiranje (sirijskog) režima da bude dio problema, a ne rješenja, produbljuje probleme u regiji. Turkiye je odlučna nastaviti raditi na trajnom rješenju zasnovanom na teritorijalnom integritetu Sirije i demografskoj stvarnosti, uključujući etnički i sektaški sastav. Pozivamo sve strane, uključujući Ameriku, Rusiju, Iran i režim, koje imaju utjecaj na grupe u regionu da ulože napore u tom pravcu", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je u ponedjeljak boravio u jednodnevnoj radnoj posjeti ruskom primorskom gradu Sočiju gdje je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o regionalnim i globalnim pitanjima, kao i o bilateralnim odnosima. Oživljavanje prošlogodišnjeg historijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane bilo je glavno pitanje na dnevnom redu sastanka.

Erdogan je večeras u Ankari kazao da su u Sočiju imali sveobuhvatan i produktivan sastanak.

"U vrijeme kada se rat Rusije i Ukrajine nastavlja, vjerujem da svijet cijeni vrijednost sastanka u vrijeme kada su na stolu bile mnoge humanitarne teme, posebno žitni koridor", dodao je turski predsjednik Erdogan.

TRT Balkan / agencije