Erdogan je istakao da Turkiye vodi uravnoteženu politiku između Rusije i Ukrajine od početka rata koji je počeo u februaru.     Foto: AA

Svjetski lideri na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO), održane proteklih dana u Samarkandu u Uzbekistanu, pohvalili su ulogu Turkiye u deeskalaciji tenzija u ratu Rusije i Ukrajine, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Skoro svi lideri koje sam sreo posebno su nam zahvalili na ulozi koju smo odigrali u smanjenju tenzija u ratu Rusije i Ukrajine. Rekli su nam: 'Zaista to cijenimo i čestitamo vam na vašoj ulozi'", kazao je Erdogan novinarima tokom leta avionom na putu za New York.

Erdogan je prisustvovao samitu SCO-a kao specijalni gost na poziv uzbekistanskog predsjednika Shavkata Mirziyoyeva. Turkiye je učestvovala na predsjedničkom nivou prvi put od dobijanja statusa partnera za dijalog u toj organizaciji 2012. godine.

Erdogan je istakao da Turkiye vodi uravnoteženu politiku između Rusije i Ukrajine od početka rata koji je počeo u februaru.

"Naravno, najvažnije je pitanje koridora žitarica“, istakao je turski čelnik i dodao da je o tom pitanju razgovarao i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama samita u Samarkandu.

Erdogan je kazao da su se složili da bi najnerazvijenije zemlje trebale imati koristi od koridora žitarica, a ne razvijene države.

Turkiye, Ujedinjeni narodi (UN), Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske luke, koji je prekinut nakon što je počeo rat Rusije i Ukrajine.

Na pitanje o ograničenjima na ruski izvoz đubriva, Erdogan je rekao da Turkiye vodi razgovore sa relevantnim zemljama o svim vrstama proizvoda, bilo žitarica ili đubriva, koji dolaze iz Rusije i Ukrajine.

Putin je u petak pozvao UN da ubijedi Evropsku uniju da ukine sankcije koje blokiraju izvoz ruskog đubriva u zemlje u razvoju.

Dotakao se i važnosti Šangajske organizacije za saradnju.

"Od svog osnivanja, Šangajska organizacija za saradnju je značajno napredovala u oblastima poput sigurnosti, ekonomije i trgovine, i nastavila da se širi u tim okvirima.

Već je evidentna odlučujuća uloga azijskog kontinenta u globalnoj ekonomiji", istakao je Erdogan.

Nakon što je prisustvovala ovogodišnjem samitu SCO-a kao zemlja partner u dijalogu, Turkiye bi mogla napraviti dalji korak na samitu u Indiji 2023. godine, kazao je Erdogan, dodajući da je cilj Ankare članstvo u toj organizaciji.

Naglasio je da je Turkiye odlučna dodatno razvijati saradnju sa kontinentalnim državama na bilateralnom i multilateralnom nivou.

Osnovana 2001. godine, SCO – osmočlana organizacija – ima za cilj jačanje prijateljskih, dobrosusjedskih odnosa i međusobnog povjerenja među državama članicama.

O sukobima koji su izbili između azerbejdžanskih i armenskih trupa ranije ove sedmice Erdogan je kazao da je važno da Armenija prestane s provokacijama protiv Azerbejdžana i da se fokusira na mir i saradnju u skladu sa svojim ranijim obavezama.
"Naša želja je da uspješno završimo proces normalizacije koji se vodi u našem regionu i da trajno osiguramo regionalni mir i stabilnost", dodao je turski predsjednik.

Erdogan je također istakao da su tokom razgovora sa Putinom ponovili odlučnost da nastave sa izgradnjom nuklearne elektrane Akkuyu, koja je trenutno u izgradnji u južnoj turskoj provinciji Mersin.

Erdogan je dodao da je Rusija u tom kontekstu potpisala ugovor sa turskim izvođačem IC Ictas.

"Nadajmo se da ćemo uspjeti da završimo i otvorimo prvi reaktor 2023. godine", rekao je.

Prvi reaktor Akkuyu trebao bi biti u funkciji do 2023. godine, a cijela elektrana će biti puštena u rad do 2025. Projekat je započeo međuvladinim sporazumom između Turkiye i Rusije 2010. godine.

TRT Balkan / agencije