"Danas je nejednakost bogatstva dostigla najviši nivo u svijetu. Najbogatijih jedan posto na svijetu posjeduje skoro polovinu ukupnog globalnog bogatstva", rekao je Erdogan.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da u svijetu ne postoji institucionalni mehanizam koji bi mogao zaštititi potlačene i zaustaviti tlačitelje.

"Moramo raditi zajedno na stvaranju uravnoteženijeg, pravednijeg i inkluzivnijeg sistema", rekao je Erdogan na globalnom 1. Albaraka samitu u Istanbulu pod nazivom "Globalni izgledi za islamsku ekonomiju: osnove i potrebe".

Dvodnevni događaj, koji će se završiti u subotu, ugošćuje oko 1.500 ljudi, uključujući visoke zvaničnike iz Turkiye i inostranstva.

Erdogan je rekao da se globalni sistem mora redizajnirati sa svim svojim elementima u skladu s današnjom realnošću.

"Danas je nejednakost bogatstva dostigla najviši nivo u svijetu. Najbogatijih jedan posto na svijetu posjeduje skoro polovinu ukupnog globalnog bogatstva", rekao je Erdogan, te dodao: "Trenutno u svijetu ne postoji institucionalni mehanizam koji će zaštititi potlačene, zaustaviti tlačitelje i ugnjetavanje."

Erdogan je rekao da će na događaju biti riječi o mnogim temama, uključujući islamsku ekonomiju i njene moralne principe, islamske instrumente ulaganja, održivi rast, profitno orijentirana preduzeća i koncepte vakufa i zekata.

"Turkiye, koja je historijski služila kao komercijalni i humanitarni most između Istoka i Zapada, počela je da igra istu ulogu između finansijskih tržišta", rekao je turski predsednik.

Istanbulski finansijski centar, koji je Turkiye otvorila prošle godine, postao je simbol napora i vizije zemlje, dodao je on.

TRT Balkan / agencije