Zajednički koordinacijski centar s dužnosnicima triju zemalja i UN-a uspostavljen je u Istanbulu kako bi nadgledao pošiljke.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je za dva mjeseca produžen sporazum o crnomorskom koridoru za izvoz žita.

“Uz napore naše zemlje, podršku naših ruskih prijatelja i doprinose naših ukrajinskih prijatelja, odlučeno je produžiti sporazum o koridoru žita na Crnom moru za još dva mjeseca“, rekao je Erdogan tokom obraćanja video pozivom na sastanku pokrajinskih i lokalnih čelnika vladajuće Partije pravde i razvoja (AK partija).

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina prvobitno su potpisale sporazum u Istanbulu u julu prošle godine o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je zaustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022 godine.

Zajednički koordinacijski centar s dužnosnicima triju zemalja i UN-a uspostavljen je u Istanbulu kako bi nadgledao pošiljke.

“Nadamo se da ćemo uskoro dočekati dane kada će rat između Rusije i Ukrajine završiti, prvo trajnim prekidom vatre, a potom i mirom“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik zahvalio je ruskim i ukrajinskim kolegama, te generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu na njihovim naporima.

“Osim toga, naši ruski prijatelji izjavili su da neće spriječiti izlazak turskih brodova iz luka Mykolaiv i Olvia. Zahvalni smo im na tome“, dodao je Erdogan.

Erdogan je ktirikovao opoziciju zbog nedavnih provokacija upućenih tokom predizborne kampanje žrtvama razornih februarskih zemljotresa na jugu Turkiye.

On je kazao da čelnici lokalnih vlasti iz reda opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i njihove nevladine organizacije idu do te mjere da uskraćuju pomoć zemljotresom pogođenim područjima, a žrtve izbacuju iz hotela u kojima borave.

“Znali smo i nismo odobravali veze te koalicije s terorističkim organizacijama, ali izgleda da su izgubili vezu s humanošću“, kazao je Erdogan.

Komentirajući i predstojeći drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će se 28. maja natjecati sa opozicionim liderom Kemalom Kilicdarogluom, Erdogan je kazao da je uvjeren u pobjedu, ali da njegov tim nastavlja raditi sve dok ta pobjeda ne bude izvojevana.

TRT Balkan / agencije