Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan u petak je, uz najviše državničke počasti, u Ankari primio finskog kolegu Saulija Niinista.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan u petak je, uz najviše državničke počasti, u Ankari primio finskog kolegu Saulija Niinista.

Svečani prijem upriličen je na platou ispred predsjedničkog kompleksa u Ankari, a počeo je intoniranjem himni dvije zemlje.

Dvojica lidera će održati sastanak, nakon čega je planirana zajednička konferencija za novinare.

Erdogan i Niinisto će razgovarati o svim aspektima odnosa Turkiye i Finske i potencijalnim koracima u cilju unapređenja saradnje između dviju zemalja, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika.

Oni će također razmijeniti mišljenja o "zahtjevu Finske za članstvo u NATO-u u skladu s Trilateralnim memorandumom potpisanim na marginama NATO samita u Madridu, odnosima Turkiye i EU-a i aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima", navodi se u saopštenju.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK-a i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine.

U junu prošle godine, Turkiye i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

TRT Balkan / agencije