Tokom sastanka, razgovarano je o bilateralnim odnosima između Turkiye i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se u četvrtak prvi put s novoizabranim britanski premijerom Keirom Starmerom.

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je na marginama posljednjeg dana Samita NATO-a u Washingtonu gdje su se čelnici NATO-a okupili kako bi obilježili 75. godišnjicu vojnog saveza.

Tokom sastanka, razgovarano je o bilateralnim odnosima između Turkiye i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Predsjednik Erdogan je tokom sastanka izjavio da u narednom periodu Turkiye i Ujedinjeno Kraljevstvo mogu poduzeti nove korake za unapređenje odnosa u svim oblastima te da želi nastaviti pozitivan tok u odnosima.

Predsjednik Erdogan je još jednom čestitao britanskom premijeru Starmeru na njegovom novom položaju.

Više informacija o sastanku nije objavljeno.

Bio je to prvi sastanak licem u lice između Erdogana i Starmera nakon što je prošle sedmice postao britanski premijer kada je njegova Laburistička stranka uvjerljivo osvojila Donji dom, osvojivši 412 od 650 poslaničkih mjesta.

TRT Balkan / agencije