Erdogan je poručio da je neophodno vratiti se pregovorima kako bi se što prije okončali sukobi između Rusije i Ukrajine i postiglo pravedno rješenje.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan je tokom susreta s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom poručio kako nije Turkiye ta koja povećava napetosti u regiji i da bi za Grčku bilo dobro da se ponaša razborito i uključi u dijalog.

Iz Ureda za komunikacije Predsjedništva TUrkiye navedeno je kako je tokom današnjeg susreta Erdogana i Stoltenberga razgovarano o ratu između Rusije i Ukrajine, agresivnom djelovanju Grčke i trojnom memorandumu između Turkiye, Švedske i Finske.

Na sastanku je Erdogan izjavio da je kao rezultat diplomatskog saobraćaja koji su ostvarili na najvišem nivou s Rusijom i Ukrajinom žitni koridor ponovno počeo funkcionirati, te da će se u narednom razdoblju fokusirati na produžavanje sporazuma.

Erdogan je poručio da je neophodno vratiti se pregovorima kako bi se što prije okončali sukobi između Rusije i Ukrajine i postiglo pravedno rješenje.

Govoreći i o agresivnom ponašanju Grčke, Erdogan je rekao da "nije Turkiye ta koja povećava napetosti u regiji i da bi za Grčku bilo dobro da se ponaša razborito i uključi u dijalog".

Turski predsjednik Erdogan je također kazao da će tempo i vrijeme procesa ratifikacije trilateralnog memoranduma Turkiye-Švedska-Finska biti određen koracima koje ove zemlje trebaju poduzeti.

TRT Balkan / agencije