Tokom trilateralnog sastanka iza zatvorenih vrata, lideri su razgovarali o regionalnim i globalnim pitanjima, kao i područjima saradnje zemalja.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se u srijedu sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i pakistanskim premijerom Shehbazom Sharifom u glavnom gradu Kazahstana Astani, gdje je otputovao na samit Šangajske organizacije za saradnju.

Tokom trilateralnog sastanka iza zatvorenih vrata, lideri su razgovarali o regionalnim i globalnim pitanjima, kao i područjima saradnje zemalja.

Erdogan je na sastanku rekao da postoji mnogo zajedničkih koraka koje Turkiye, Azerbejdžan i Pakistan mogu preduzeti u različitim oblastima i da bi oni bili od koristi za sve tri zemlje.

Turski lider je napomenuo da bi u regionu opterećenom ratovima, sukobima i tenzijama, inicijative za saradnju doprinijele i regionalnom i globalnom miru.

Sastanku su prisustvovali i turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar, ministar trezora i finansija Mehmet Simsek, ministar trgovine Omer Bolat, te glavni savjetnik za vanjsku politiku i sigurnost predsjednika, ambasador Akif Cagatay Kilic.

Erdogan je u srijedu doputovao u Astanu kako bi prisustvovao dvodnevnom 24. sastanku šefova država Šangajske organizacije za saradnju.

Organizacija je osnovana 2001. sa Rusijom, Kinom i centralnoazijskim silama, a kasnije je uključena i Indija, Iran i Pakistan.

Očekuje se da će se proširiti jer Bjelorusija, koja ima status posmatrača zajedno s Mongolijom i Avganistanom, razmatra da se pridruži kao punopravna članica. Čak 14 zemalja, uključujući Turkiye, ima status partnera u dijalogu.

TRT Balkan / agencije