"Doprinos Raisija i Amir-Abdollahiana odnosima između dvije zemlje uvijek će se pamtiti", rekao je turski predsjednik.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je telefonom razgovarao s privremenim predsjednikom Irana Mohammadom Mokhberom i izrazio saučešće zbog smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdullahiana.

“Tokom razgovora, predsjednik Erdogan je izrazio tugu zbog gubitka iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, zajedno sa delegacijom u tragičnoj helikopterskoj nesreći, te prenio svoje saučešće”, navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije Turkiye objavljenom na platformi X.

Napominjući da je Turkiye uz Iran u ovim "gorkim danima i dijeli tugu iranskog naroda", Erdogan je izjavio da će njegova zemlja nastaviti ispunjavati dužnost susjedstva i bratstva prema Iranu u narednom periodu.

"Doprinos Raisija i Amir-Abdollahiana odnosima između dvije zemlje uvijek će se pamtiti", rekao je turski predsjednik.

Nakon noćne operacije potrage otežane lošim vremenom, Raisi, Amir-Abdollahian i drugi najviši zvaničnici pronađeni su mrtvi.

Desetine hitnih spasilačkih timova upućeno je u planinsko područje u sjeverozapadnoj iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan, gdje se u nedjelju desila nesreća.

Prema iranskom ustavu, prvi potpredsjednik, Mohammad Mokhber, preuzima ovlasti predsjednika, a izbori će se održati u roku od 50 dana.

TRT Balkan / agencije