Erdogan razgovarao o bilateralnim odnosima s kosovskim premijerom

Erdogan razgovarao o bilateralnim odnosima s kosovskim premijerom

Recep Tayyip Erdogan primio je Albina Kurtija u predsjedničkom kompleksu u Ankari.
Ističući da će Turkiye nastaviti da podržava Kosovo na svim poljima, Erdogan je rekao da Ankara očekuje od Prištine da preduzme korake u borbi protiv terorizma.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u petak o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u predsjedničkom kompleksu u Ankari, saopštila je Direkcija za komunikacije Turkiye.

„Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnim odnosima, izraelskim napadima na palestinske teritorije, te regionalnim i globalnim pitanjima“, naveli su iz Direkcije za komunikacije.

Erdogan je rekao da je fokus na povećanju obima bilateralne trgovine od skoro 750 miliona dolara na više od milijardu dolara, i naglasio potencijal za razvoj odnosa u različitim oblastima, posebno u odbrambenoj industriji.

Ističući da će Turkiye nastaviti da podržava Kosovo na svim poljima, Erdogan je rekao da Ankara očekuje od Prištine da preduzme korake u borbi protiv terorizma. Pozdravljajući smanjenje tenzija između Kosova i Srbije, istakao je važnost postizanja opipljivog napretka po tom pitanju.

Turski lider je rekao da treba pojačati međunarodni pritisak na Izrael tako da on okonča vojne akcije u Gazi, te podržati rješenje dvije države za palestinsko-izraelski sukob.

Kurti je sinoć otputovao u Turkiye u pratnji prvog potpredsjednika Vlade Besnika Bislimija i zamjenice premijera Emilije Redžepi.

”Osim sa Erdoganom, planirano je da se sastane i sa ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom”, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Boravak u Turkiye, Kurti će nastaviti u Istanbulu, gdje će učestvovati na prvom Ekonomskom poslovnom forumu između Kosova i Turkiye. Na forumu će učestvovati brojni biznisi sa Kosova i Turkiye, kao jedinstvena prilika za proširenje mogućnosti ekonomske i trgovinske saradnje.

TRT Balkan / agencije