Turkiye je podnijela zahtjev za članstvo u EU 1987. godine i kandidat je od 1999. godine. Pregovori o članstvu počeli su 2005. godine, ali su nakon 2007. ušli u zastoj zbog kiparskog pitanja.    Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan ponovio je da je ta zemlja opredijeljena da postane članicom Evropske unije (EU) te je to nazvao jednim od strateških ciljeva Turkiye.

“Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je naš strateški cilj. U našem je zajedničkom interesu da i EU pristupi Republici Turkiye iz slične perspektive“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Estonije Alarom Karisom u Ankari.

Turkiye je podnijela zahtjev za članstvo u EU 1987. godine i kandidat je od 1999. godine. Pregovori o članstvu počeli su 2005. godine, ali su nakon 2007. ušli u zastoj zbog kiparskog pitanja.

Komentirajući nekoliko gorućih globalnih i regionalnih tema, turski predsjednik Erdogan je rekao da masakri u Gazi, gdje je Izrael ubio više od 37.000 Palestinaca od 7. oktobra 2023. godine, prijete regionalnoj stabilnosti, ali također i globalnoj sigurnosti.

“Trajni mir može se postići samo kroz rješenje dvije država i međunarodna zajednica se sada mora svom snagom usredotočiti na to“, poručio je Erdogan.

Ukazujući na rat u Ukrajini koji traje od februaa 2022. godine, Erdogan je kazao da se sukob može riješiti samo diplomatijom.

“Okončanje razaranja u Ukrajini i pravedno rješenje moguće je diplomatskim putem. Ostajemo pri našem stavu da inicijative koje isključuju Rusiju ne daju rezultate“, poručio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije