Erdogan je naglasio da se korak po korak kreću ka realizaciji ciljeva zasnovanim na kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim planovima.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je protekla 21 godina ušla u historiju kao zlatno doba Republike Turkiye.

Erdogan je u obraćanju na forumu "Radni vijek na 100. godišnjicu Republike Turkiye" u Istanbulu izjavio da se promjene u tehnologiji direktno održavaju i u oblasti rada i poslovanja.

Istakao je da sadašnja transformacija, koja se sastoji od digitalizacije i zelene transformacije, snažno utječe na radnu snagu, globalnu konkurenciju među državama i svjetski ekosistem.

Erdogan je naglasio da se korak po korak kreću ka realizaciji ciljeva zasnovanim na kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim planovima.

Istakao je da su ukupne rezerve Centralne banke dostigle 145,5 milijardi dolara (133 milijardi eura), što je najviši nivo u njenoj historiji.

Dodao je da turski građani najbolje znaju koliki napredak je zemlja postigla u protekle dvije decenije.

"S velikim ponosom želim kazati da je 21 godina iza nas već ušla u historiju kao zlatne godine perioda Republike Turkiye. Donijeli smo velike promjene u svim oblastima, od saobraćaja, turizma, odbrambene industrije, tehnologije, životne sredine, urbanog planiranja, borbe protiv terorizma do zdravstva. Potpuno smo promijenili lice naših gradova. Mi smo spasili našu državu od sramote dugogodišnjeg zanemarivanja i nedostataka", kazao je Erdogan te dodao:

"Naš ideal potpuno nezavisne Turkiye više nije samo retorika već korak po korak postaje i stvarnost", rekao je.

Istakao je da će svih 85 miliona turskih građana udružiti snage za "Stoljeće Turkiye".

"Ne mogu nas više zaustaviti nikakve prepreke kada to postignemo", poručio je turski predsjednik.

Vizija “Stoljeće Turkiye“ je sveobuhvatna mapa puta progresa turske države i naroda.

TRT Balkan / agencije