Erdogan je fotelju predsjednika prepustio dječaku iz zemljotresom razorenog Hataya.    Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan primio je danas djecu iz zemljotresom pogođenih regija, koja nastavljaju školovanje u Istanbulu, u svom uredu Dolmabahce povodom 23. aprila, Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta.

Različitim manifestacijama u Turkiye se danas obilježava nacionalni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i 103 godine od osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turkiye.

Delegaciju djece predvodio je turski ministar obrazovanja Mahmut Ozer.

Erdogan je čestitao praznik mališanima i poželio im dobrodošlicu, nakon čega su mališani zauzeli mjesta na kojima sjede članovi Erdoganovog kabineta.

Erdogan je potom fotelju predsjednika Republike Turkiye simbolično prepustio učeniku petog razreda osnovne škole Akifu Ucaru, koji u Istanbul stigao iz Hataya, jednog od najteže pogođenih gradova u razornom zemljotresu.

Erdogan je obraćajući se učenicima, između ostalog, rekao kako već 21 godinu danonoćno rade kako ostvarili ciljeve zacrtane za Stoljeće Turkiye.

Tokom razgovora, mališani su simbolično u svojstvu ministara govorili o tome kakve korake treba poduzeti za jačanje Republike Turkiye. S Erdoganom su razgovarali o uspjesima ove zemlje u oblasti odbrambene industrije i autoindustrije, konkretno o prvom turskom ratnom brodu TCG Anadolu i automobilu TOGG.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Turkiye. Ovaj datum se slavi uz prisustvo mališana iz svih krajeva svijeta.

Na današnji dan 1924. godine je odlučeno da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci. Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

TRT Balkan / agencije