Najavio je da će Turkiye ubrzati projekte odbrambene industrije.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će se ta zemlja svijetu predstaviti sa novim proizvodima odbrambene industrije koji otvaraju nove terene u oblasti, oblikuju sektor i imaju naprednu tehnologiju.

Erdogan se obratio učesnicima ceremonije zatvaranja 16. međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF) koji se organizira u Istanbulu uz pokroviteljstvo Ministarstva odbrane Turkiye.

“Napredak koji smo postigli u oblasti odbrambene industrije je i naša referenca, naš izvor inspiracije i pokazatelj koliko smo sposobni da učinimo“, poručio je Erdogan.

Najavio je da će Turkiye ubrzati projekte odbrambene industrije.

“Identificirat ćemo potrebe sektora i razviti originalna rješenja“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je dalje kazao da je Turkiye 2002. godine imala svega 57 svojih kompanija u sektoru odbrane, a da ih danas ima 2.500.

Komentirajući i megaprojekt razvoja turskog borbenog aviona domaće proizvodnje, Erdogan je kazao da je avion prije tri mjeseca izašao iz hangara, a da se do kraja godine očekuje i da poleti.

“Turkiye će nastaviti dijeliti svoje sposobnosti u oblasti odbrambene industrije sa prijateljskim i bratskim državama“, poručio je Erdogan.

Također je kazao kako nije ispravno koristiti vitalno pitanje kao što je sigurnost kao prijetnju i element pritiska među državama.

“Postavili smo cilj za naredni period da, zajedno s povećanjem izvoza u sektoru, jačamo naš ekosistem odbrambene industrije“, zaključio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije