Erdogan je dodao da će Turkiye s Rusijom nastaviti održavati telefonsku diplomatiju ukoliko Putin ne bude učestvovao na samitu G-20 u Indoneziji. Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je važnom odluku Rusije da povuče svoje snage iz južne ukrajinske regije Herson.

"Odluka Rusije u vezi s Hersonom je pozitivna i važna", rekao je Erdogan novinarima u Ankari uoči odlaska na samit Vijeća turkijskih zemalja koji se održava u Uzbekistanu.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je Moskva u srijedu naredila svojim trupama da se povuku iz Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar.

Dodao je da će Turkiye s Rusijom nastaviti održavati telefonsku diplomatiju ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin ne bude učestvovao na samitu G-20 u Indoneziji.

"Nastavit ćemo održavati telefonsku diplomatiju s Rusijom i nadamo se da ćemo biti uspješni u posredovanju i omogućiti tranziciju iz svijeta u kojem dominira rat u svijet u kojem dominira mir", rekao je Erdogan.

Govoreći o naporima da se normalizuju odnosi Turkiye s Armenijom, Erdogan je rekao da dijaspora u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama ometa proces.

"Ko će taj negativni rad ovih dijaspora preokrenuti u pozitivan smjer? Nema sumnje da je to armenska vlada. Ako to uspiju postići, i naša perspektiva će se promijeniti u pozitivnom smjeru, a mi u tom smislu pokušavamo steći prijatelje, a ne stvarati neprijatelje", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da vjeruje da će samit Vijeća turkijskih država koji će početi u petak u Samarkandu podići saradnju između zemalja članica na novi nivo.

Turski predsjednik je rekao da će tokom sastanaka sa šefovima država i vlada na samitu Vijeća turkijskih zemalja razgovarati o bilateralnim odnosima i globalnim pitanjima.

TRT Balkan / agencije