Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podsjetio je još jednom da Turkiye ne priznaje aneksiju Krima.                 Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podsjetio je još jednom da Turkiye ne priznaje aneksiju Krima.

"Također zagovaramo i stav u korist teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine", rekao je Erdogan u video poruci povodom 3. Samita lidera Krimske platforme.

Erdogan je na početku obraćanja pozdravio predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, druge šefove država i vlada, nacionalnog lidera krimskih Tatara Mustafu Kirimoglua i ostale učesnike samita.

Turski predsjednik je također čestitao Dan zastave i Dan nezavisnosti Ukrajine.

"Turkiye, koja ne priznaje aneksiju Krima, od prvog dana odlučno zagovara stav da je takav postupak nezakonit. Također ostajemo pri stavu u korist teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. Ističemo na svakoj platformi, posebno u Ujedinjenim nacijama, da je Krim dio Ukrajine. Pružanje sigurnosti i dobrobiti krimskim Tatarima, jednom od autohtonih naroda Krima, jedan je od naših prioriteta", kazao je Erdogan te dodao:

"Kao što uvijek govorim, u ratu nema pobjednika, a u miru nema gubitnika. Stoga zagovaramo stav da rat koji traje skoro dvije godine treba biti okončan pravednim i trajnim mirom. U ovom procesu ulažemo velike napore da komunikacijske kanale očuvamo otvorenim kako bi krvoproliće prestalo i kako bi se strane barem pripremile za pregovarački stol", rekao je Erdogan.

Naglasio je također da nastavljaju napore na oživljavanju crnomorske inicijative, dodajući da u ovom procesu treba izbjegavati svaki korak koji će povećati napetosti i štetiti miru u Crnom moru.

"Odlučni smo da neumorno nastavimo naše napore posredovanja u skladu sa uspostavljanjem mira. Okončanje rata i mir i stabilnost regije Crnog mora osigurali bi olakšanje ne samo za region već i cijeli svijet. Ponavljam našu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim, i nadam se da će naš region što prije povratiti atmosferu mira", kazao je Erdogan.

Kijev, glavni grad Ukrajine, danas je domaćin 3. Samita Krimske platforme, koji se održava u hibridnom formatu.

TRT Balkan / agencije