U Republici Turkiye danas se brojnim manifestacijama, programima i aktivnostima obilježava 29. oktobar, Dan Republike i 100. godišnjica proglašenja Republike Turkiye.      Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan objavio je čestitku povodom 100. godišnjice Republike Turkiye.

"Proživljavamo uzbuđenje i ponos što danas obilježavamo 100. godišnjicu naše Republike. Našim građanima koji žive u našoj zemlji i širom svijeta od srca čestitam 29. oktobar - Dan Republike", napisao je Erdogan na društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama Predsjedništva Republike Turkiye objavljena je čestitka povodom 29. oktobra, Dana Republike.

"S poštovanjem odajemo spomen svim našim herojima, posebno utemeljitelju naše Republike, Mustafi Kemalu Ataturku, koji se nesebično borio da pobijedimo u ratu za nezavisnost i da ova zemlja postane naša domovina. I dalje ćemo svim snagama raditi na tome da Republiku Turkiye, koju smo utemeljili plativši visoku cijenu prije 100 godina, podignemo iznad razine savremenih civilizacija, uz osjećaje zajedništva, solidarnosti i bratstva", navedeno je u poruci.

U Republici Turkiye danas se brojnim manifestacijama, programima i aktivnostima obilježava 29. oktobar, Dan Republike i 100. godišnjica proglašenja Republike Turkiye.

Dan Republike se obilježava širom zemlje, od Istanbula, Ankare, Izmira, Trabzona pa do Gaziantepa i Kahramanmarasa.

Delegacija predvođena predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom danas je povodom 29. oktobra, posjetila Anitkabir, mauzolej osnivača moderne Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka.

Tom prilikom je intonirana nacionalna himna Republike Turkiye te položeno cvijeće. Turski predsjednik Erdogan je potom ostavio poruku u Knjigu utisaka.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turkiye se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turkiye 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turkiye.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju Ataturka.

TRT Balkan / agencije