Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje. / Photo: AA

Recep Tayyip Erdogan položio je u subotu svečanu zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Erdogan je po dolasku ispred zgrade turskog parlamenta najprije pozdravio počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Republike Turkiye, kojom je predsjedavao privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja.

Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu, čime je i zvanično započeo novi mandat predsjednika države. Nakon polaganja zakletve u parlamentu je intonirana i državna himna Republike Turkiye.

Nakon ceremonije polaganja zakletve u parlamentu u subotu, Erdogan je posjetio Anitkabir, mauzolej Mustafe Kemala Ataturka, osnivača i prvog predsjednika Republike Turkiye.

Kasnije će u Predsjedničkoj palati biti održana ceremonija inauguracije, kojoj će prisustvovati visoki zvaničnici iz 78 zemalja, uključujući 21 šefa država, 13 premijera, te parlamentarne i ministarske zvaničnike. Biće prisutni i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući NATO, Organizaciju turskih država (OTS) i Organizaciju islamske saradnje (OIC).

Erdogan će nakon ceremonije oko 19:00 sati po lokalnom vremenu ugostiti zvanice na večeri u palati Cankaya, nekadašnjoj kući turskih predsjednika.

Očekuje se da će sastav kabineta objaviti nakon večere.

Erdogan je prvi put na funkciju predsjednika države izabran na izborima 2014. godine, a ujedno i je i prvi direktno birani predsjednik te zemlje.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 52,18 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu osvojio 47,82 posto, pokazali su konačni rezultati koje je objavila Vrhovna izborna komisija Turkiye.

TRT Balkan / agencije