Erdogan je iz Istanbula stigao u sjedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partija) u Ankari, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera. / Photo: AA

Predsjednik Republike Turkiye i kandidat na današnjim predsjedničkim izborima Recep Tayyip Erdogan izjavio je da još uvijek nisu poznati konačni rezultati današnjih redovnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji, ali da je odveć jasno da su on kao predsjednički kandidat i njegova politička opcija u velikom vodstvu.

Erdogan je večeras iz Istanbula stigao u sjedište vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partija) u Ankari, gdje su ga dočekale hiljade simpatizera.

“Turkiye je današnjim izborima upotpunila još jedan festival demokracije“, kazao je Erdogan u tradicionalnom obraćanju sa balkona sjedišta AK Partije.

Ističući da su današnji izbori bili jedni od onih sa najvećom izlaznošću u historiji Turkiye i da nema takvih izbora u svijetu, Erdogan je poručio da je jasno da je pobjednik njegova zemlja i narod.

“Vjerujem da ćemo i prvi krug završiti sa više od 50 posto osvojenih glasova“, kazao je Erdogan i dodao da svakako čeka konačne rezultate i poštuje volju naroda kao što je to činio i u prošlosti.

Građani Turkiye u nedjelju su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Na osnovu preliminarnih i nepotpunih rezultata nakon 95,45 posto obrađenih biračkih mjesta Erdogan je u vodstvu sa 49,5 posto osvojenih glasova. Slijedi Kemal Kilicdaroglu sa 44,09 posto te Sinan Ogan sa 5,31 posto. Muharrem Ince, koji se nekoliko dana prije povukao iz izborne utrke, dobio je 0,47 posto glasova.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a izlaznost je bila 88,75 posto.

U utrci za turski parlament trenutno je obrađeno blizu 94 posto birališta i u vodstvu je Narodni savez, predvođen Strankom pravde i razvoja (AK Partija) sa 49,69 posto osvojenih glasova. Slijedi opozicioni Nacionalni savez, predvođen Narodnom republikanskom strankom (CHP), sa 35 posto osvojenih glasova.

TRT Balkan / agencije