Erdogan: Pobjeda kod Malazgirta 1071. godine nije bila obična

Erdogan: Pobjeda kod Malazgirta 1071. godine nije bila obična

Turkiye danas obilježava 952. godišnjicu historijske pobjede u Bitci kod Malazgirta.
"Malazgirt je otvorio kapiju našeg političkog suvereniteta u Anadoliji”, rekao je Erdogan.     Foto: AA

Turkiye danas obilježava 952. godišnjicu historijske pobjede u Bitci kod Malazgirta (Manzikerta), a na programu povodom obilježavanja u provinciji Mus obratio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nikada se ne smije zaboraviti istina da Malazgirt nije bila obična bitka, niti obična pobjeda", rekao je Erdogan na obilježavanju događaja koji se odigrao 1071. godine.

Bitka kod Malazgirta, grada na istoku Turkiye, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena odbrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u istorijsku pokrajinu Anadoliju.

"Nismo kročili u Anadoliju s Malazgirtom. Odavno smo bili ovdje. Malazgirt je otvorio kapiju našeg političkog suvereniteta u Anadoliji”, rekao je Erdogan.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bitci nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

TRT Balkan / agencije