U bliskom smo kontaktu sa Ujedinjenim narodima po ovom pitanju", rekao je Erdogan novinarima kasno u ponedjeljak u predsjedničkom avionu dok se vraćao iz posjete Rusiji.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako vjeruje da će uskoro uslijediti "dobar ishod" oživljavanja crnomorskog sporazuma o žitu koji će ispuniti očekivanja.

"Oživljavanje inicijative je prioritet za cijeli svijet. U bliskom smo kontaktu sa Ujedinjenim narodima po ovom pitanju", rekao je Erdogan novinarima kasno u ponedjeljak u predsjedničkom avionu dok se vraćao iz posjete Rusiji.

Erdogan je rekao da će o tom pitanju razgovarati i s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u New Yorku kasnije ovog mjeseca na marginama Generalne skupštine UN-a.

"Želio bih ponoviti da cijenimo i podržavamo napore Guterresa", dodao je Erdogan.

Erdogan je u ponedjeljak boravio u jednodnevnoj radnoj posjeti ruskom primorskom gradu Sočiju gdje je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o regionalnim i globalnim pitanjima, kao i o bilateralnim odnosima. Oživljavanje prošlogodišnjeg istorijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane bilo je glavno pitanje na dnevnom redu sastanka.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih naroda, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica i da ne se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

Potvrđujući važnost ispunjavanja ruskih zahtjeva za izvozom vlastitih žitarica i đubriva, Turkiye smatra da nema alternative toj inicijativi.

"Kao rezultat našeg doprinosa, UN su pripremile novi paket koji će utrti put za oživljavanje inicijative. Tokom posjete Moskvi, turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan razgovarao je o tehničkom aspektu ovog novog paketa prijedloga sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom”, rekao je Erdogan.

Dodao je da je i on sa ruskim predsjednikom razgovarao o tom pitanju.

"Detaljno sam razgovarao o tom pitanju sa Putinom. Takođe vjerujem da ćemo za kratko vrijeme postići dobar rezultat koji će ispuniti očekivanja", kazao je.

Erdogan je također izrazio nadu da će se rusko-ukrajinski rat završiti pravednim i trajnim mirom na osnovu međunarodnog prava, ponovivši da je zvanična Ankara spremna da pruži svoj doprinos.

Zvanična Ankara poduzima intenzivne diplomatske napore za obnovu sporazuma o žitu iz jula 2022. godine, a također je pozvala Kijev i Moskvu da pregovorima okončaju rat.

TRT Balkan / agencije