Bolnica je opremljena najnovijim tehnološkim aparatima i zapošljavat će više od hiljadu medicinskih radnika.     Foto: AA

Temelji državne bolnice „Defne“ postavljeni su u martu, nakon razarajućih zemljotresa koji su, samo mjesec prije, potresli jedanaest turskih pokrajina.

Bolnica ima 300 kreveta, od čega 80 kreveta za intenzivnu njegu i 11 operacionih sala. Izgrađena je u svega 60 dana.

„Tokom naše posjete Defne, vidjeli smo da je ovom području potrebna bolnica, stoga smo uputili potrebne instrukcije Ministarstvu zdravlja i obećali da će bolnica biti izgrađena za tri mjeseca. A kad nešto obećamo, mi to i ispunimo. Rekli su nam da nećemo uspjeti, da je nemoguće izgraditi bolnicu za tri mjeseca. Ali, evo nas ovdje nakon dva mjeseca, a bolnica je izgrađena“, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Većina glasača u prvom krugu predsjedničkih izbora, 14. maja, dala je glas Erdoganovom suparniku, Kemalu Kilicdarogluu, ali je Erdogan kazao da će njegova vlada i dalje podržavati mještane ovog područja, uprkos političkim razlikama.

„Rekli su nam da je Kilicdaroglu osvojio 90 posto glasova ovdje u Defneu, a mi 8. Pa šta? Nismo zabrinuti zbog toga. Ovdje žive svi moji građani. Je li ovo područje pogodio zemljotres? Jesu li ljudi umrli zbog posljedica zemljotresa? To je sve do čega mi je stalo. Sve nas je stvorio isti Bog. Ne podržavam diskriminaciju među građanima. Vaša uvjerenja i politička opredjeljenja mi nisu bitna. Vi ste svi moji građani“, dodao je Erdogan.

Bolnica je opremljena najnovijim tehnološkim aparatima i zapošljavat će više od hiljadu medicinskih radnika.

TRT Balkan