“Svaka globalna kriza je potvrdila koliko je naš pristup tačan, koliko su realne metode koje smo razvili i koliko je zdrava naša praksa“, istakao je Erdogan.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su otpornošću na globalnu ekonomsku krizu, koja je počela s epidemijom i proširila se ratom, turske vlasti dokazale da su na dobrom putu.

Samit o ekonomskoj transformaciji i novim paradigmama održan je u istanbulskom kompleksu Dolmabahce, a turski predsjednik je rekao da svijet pokušava razumjeti i prilagoditi se novim izazovima koje donose pandemija i rat.

Istakao je kako se može reći da je Turkiye ispred drugih država jer je dugo prolazila kroz ovakve izazove te je dodao da mnogi u početku nisu shvatali ekonomsku politiku koju je njegova administracija predstavljala i provodila.

“Svaka globalna kriza je potvrdila koliko je naš pristup tačan, koliko su realne metode koje smo razvili i koliko je zdrava naša praksa“, istakao je Erdogan.

Naglasivši da se Turkiye nije bavila otkrivanjem nečeg novog, već da je prosto dobro analizirala stvari, dešavanja i okolnosti u regiji i svijetu i na bazi toga gradila svoj put razvoja, Erdogan je kazao da je njegova zemlja na to bila i primorana brojnim nepravednim i bespravnim sankcijama koje su joj nametane.

“Odvojili smo našu ekonomsku politiku, koju već dugo vodimo u okviru pravila globalnog ekonomskog sistema, da bismo se spasili od ovih zamki. Radeći to, nikada se nismo odvajali od globalne i lokalne realnosti, akumulacije ekonomskih teorija i stoljetnih bogatih iskustava. Naprotiv, stvorili smo svoj jedinstveni ekonomski model tako što smo ih maksimalno iskoristili“, rekao je turski lider.

Erdogan je također kazao da narod Turkiye prepoznaje kvalitet i vidi rezultate Vlade koju vodi njegova Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i da zato već 20 godina dobijaju sve veću podršku na izborima. Dodao je da Turkiye sigurnim koracima nastavlja svoj progres.

Dodao je da je Turkiye podigla zaposlenost na najviši nivo u historiji, a da poduzima i sve vrste mjera kako bi nadoknadila gubitke uzrokovane inflacijom.

“Naravno, ima i rana koje smo zadobili u ovom procesu. Probleme koje su izazvale operacije deviznog kursa riješili smo alternativnim metodama. Sve smo bliže ispunjenju obećanja koje smo dali prije 11 godina, 2011. godine, da ćemo našu zemlju učiniti jednom od deset najvećih ekonomija svijeta“, zaključio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije