Erdogan se obratio na ceremoniji otvorenja Konferencije islamskog svijeta o ustavnom pravosuđu, a tom prilikom je govorio o aktuelnim temama.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako je odnos Grčke prema migranitma dosegao nivo divljaštva.

Erdogan se obratio na ceremoniji otvorenja Konferencije islamskog svijeta o ustavnom pravosuđu, a tom prilikom je govorio o aktuelnim temama.

Napomenuo je da je na ovoj konferenciji prihvaćena Istanbulska deklaracija, koja ima za cilj jačanje saradnje i razmjene iskustava između visokih pravosudnih organa.

"Islamski svijet izložen je većinom nepravednim, neosnovanim i beskrupuloznim kritikama, posebno u pogledu prava i pravde”, rekao je Erdogan, te nastavio:

"Oni koji nisu u stanju suočiti se sa sopstvenom kolonijalnom prošlošću pričaju nam o ljudskim pravima i vladavini zakona svaki put kada otvore usta. Kada je riječ o njihovoj vlastitoj sigurnosti, ne ostavljaju kamen na kamenu, a nama govore o našem pravosudnom sistemu. Ne vide ništa loše u podršci krvavim terorističkim organizacijama u mnogim zemljama svijeta, a nama drže predavanja o svetosti ljudskog života."

Erdogan je iznio i kritike na račun migratnskih politika nekih država, posebno na račun odnosa koji grčke vlasti imaju prema migrantima.

"Institucije koje su zatvorile vrata sirijskim, iračkim i afričkim migrantima, koliko god je moguće, tolerantnije su kada je riječ o teroristima PKK-a i FETO-a. Odnos našeg zapadnog susjeda, Grčke, prema migrantima je sada dostigao nivo divljaštva."

TRT Balkan / agencije