Turski predsjednik je u poruci naglasio da se samit održava u sjeni perioda kada se turski narod suočava s posljedicama jedne od najvećih prirodnih katastrofa koja je ikada pogodila čovječanstvo.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da od poduzetnika očekuje da zaštite radna mjesta i tvornice i da mobiliziraju sva sredstva koja su im na raspolaganju za žrtve razornih zemljotresa koji su prošlog mjeseca pogodili južne turske regije.

Erdogan se prigodnom porukom obratio učesnicima 26. Euroazijskog ekonomskog samita koji u Istanbulu organizira Fondacija Marmara, a njegovu poruku pročitao je turski parlamentarac i čelnik organizacije tog skupa Samil Ayrim.

Turski predsjednik je u poruci naglasio da se samit održava u sjeni perioda kada se turski narod suočava s posljedicama jedne od najvećih prirodnih katastrofa koja je ikada pogodila čovječanstvo.

“Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 stepeni u Kahramanmarasu direktno su pogodili 11 naših pokrajina i 14 miliona ljudi. U tim zemljotresima je život izgubilo više od 48.000 naših sugrađana, a ozbiljno je pogođena i ekonomija naše zemlje. Mobilizaciju smo započeli od prvog trenutka zemljotresa uz podršku našeg poslovnog svijeta. Nastavljamo na različitim platformama“, naveo je Erdogan u poruci.

Ističući kako je cilj Turkiye da obnovi sve porušene gradove u roku godine, Erdogan je kazao da u tom procesu, pored relevantnih institucija države, važne dužnosti i odgovornosti ima i poslovni svijet.

“Očekujemo od naših poduzetnika da zaštite radna mjesta, tvornice i da mobiliziraju sva sredstva koja im stoje na raspolaganju za naše stradale u zemljotresu. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama kao država i narod prebroditi i ovaj težak ispit“, poručio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije