Erdogan je kazao da smatra da bi bilo bolje usvojiti principijelan pristup problemima u regionu i svijetu, a ne onaj zasnovan na subjektivnim i kratkoročnim interesima.         Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se Turkiye bori protiv svih terorističkih organizacija i da očekuje da će saveznici u NATO-u usvojiti sličan pristup borbi protiv terorizma.

“Nažalost, do sada nismo dobili očekivani nivo podrške i solidarnosti od naših saveznika. Ne možemo tolerirati ovu situaciju, niti je u skladu s duhom savezništva, da vođe terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti Turkiye budu prihvaćeni kao legitimni akteri“, rekao je Erdogan u ekskluzivnom intervjuu za “Newsweek“.

Napominjući da Ankara usvaja holistički pristup sigurnosnim prijetnjama na način koji doprinosi i sigurnosti njenih saveznika, Erdogan je kazao da smatra da bi bilo bolje usvojiti principijelan pristup problemima u regionu i svijetu, a ne onaj zasnovan na subjektivnim i kratkoročnim interesima.

“Mi smo zemlja NATO-a. Prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti je prijetnja svim zemljama NATO-a, posebno Sjedinjenim Američkim Državama. Zapravo, to je situacija o čemu svjedoče sporazumi koji su bili odgovorni za uspostavljanje i nastavak postojanja NATO-a. Međutim, podrška koju SAD i neki od naših saveznika daju terorističkim organizacijama PKK/PYD/YPG i FETO, koje ugrožavaju našu sigurnost, nije u skladu sa ovim principima NATO-a“, naglasio je Erdogan.

Dodao je da teroristi PKK/PYD/YPG-a koriste podršku, koja im je pružena pod plaštom borbe protiv ISIS-a, da napadaju Turkiye i Siriju.

“Mi smo ti koji se istinski bore protiv ISIS-a. Mi smo jedini NATO saveznik koji ulazi u blisku borbu sa ISIS-om. Težimo ozračju mira u Siriji. Rješenje svih ovih sukoba je novi društveni sklad u Siriji na bazi njenog teritorijalnog integriteta“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je također izrazio želju da Sirija postane prosperitetna država potpuno oslobođena terorizma kojom će vladati Sirijci.

Priznajući razlike sa Washingtonom, turski predsjednik je naglasio da Turkiye i SAD imaju duboko ukorijenjene veze i da postoji namjera da se one i razvijaju.

Što se tiče prisustva terorista ISIS-a i terorista PKK/YPG-a u blizini turskih granica, Erdogan je rekao da Turkiye nema problema sa kurdskim stanovništvom, ni u Siriji ni u Iraku. Već da ima problem sa teroristima. Dodao je da je blizu rješenje problema neutralizacijom terorista.

“Za one koji misle da mogu stvoriti terorističku državu u našem regionu, poručujemo da je to san koji im se nikada neće ostvariti“, istakao je Erdogan.

- Direktna konfrontacija između NATO-a i Rusije nesumnjivo zabrinjava -

U kontekstu rusko-ukrajinskog rata i mogućnosti direktnog sukoba NATO-a i Rusije, Erdogan je rekao da je Turkiye od samog početka kazala da neće biti strana u tom ratu.

“Naš stav je isključivo u korist mira. Rješenje nije više krvoprolića i patnje, već trajni mir postignut dijalogom“, rekao je Erdogan.

Ukazujući na važnu ulogu Ankare u okupljanju Moskve i Kijeva za istim stolom u Antaliji i Istanbulu, kao i na njenu ulogu u Inicijativi za crnomorsko žito da olakša isporuku blokiranog ukrajinskog žita, Erdogan je kazao da su izgledi za direktnu konfrontaciju između NATO-a i Rusije nesumnjivo zabrinjavajući.

“Svi koraci koji bi mogli dovesti do ovog ishoda moraju se izbjegavati“, poručio je Erdogan.

O svom odnosu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Erdogan je rekao da imaju razgovore i saradnju, iako nemaju iste stavove o svakom pitanju.

- Pouzdan partner -

Na pitanje o uključenosti Turkiye u BRICS i Šangajsku organizaciju za saradnju, Erdogan je rekao da je Turkiye nepokolebljivi saveznik u NATO-u.

“Ne vjerujemo da to sprječava našu sposobnost da uspostavimo pozitivne odnose sa državama kao što su Kina i Rusija niti smatramo da je Šangajska organizacija za saradnju alternativa NATO-u. Slično, ne smatramo da je BRICS alternativa bilo kojoj drugoj strukturi. Sve te strukture i savezničke osnove smatramo formacijama sa različitim funkcijama“, kazao je Erdogan.

Također je rekao da Ankara jača svoju poziciju pouzdanog partnera u svim strukturama u kojima učestvuje.

“Zato, kao članica NATO-a, ne smatramo problemom interakciju sa zemljama u SCO-u, BRICS-u, Evropskoj uniji ili Organizaciji turkijskiih država, čak vjerujemo da ti odnosi doprinose miru u svijetu“, kazao je Erdogan.

- Izrael da se povuče iz Pojasa Gaze -

Turski predsjednik Erdogan je komentirao i aktuelne izraelske napade na Pojas Gaze.

“Izrael krši međunarodno pravo. Šta se dogodilo sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Gazi? Izrael se nije ni trudio, a kamoli je implementirao“, naglasio je Erdogan.

Poručio je da Turkiye zahtijeva da se izraelski napadi na Pojas Gaze momentalno zaustave.

“Želimo da se ovi napadi odmah zaustave, da se Izrael povuče iz Gaze i da se humanitarna pomoć isporučuje u Gazu bez prekida. Želimo da se rješenje o dvije države zasnovano na granicama iz 1967. implementira za trajni mir u regionu“, dodao je Erdogan.

Također je kazao da moraju prestati i prijetnje Izraela zemljama u regionu, posebno Libanu, i njegovi pokušaji širenja sukoba širom regije.

“U suprotnom, naš region se suočava sa većim rizikom od dubljih sukoba, pa čak i rata“, rekao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije