Ponovio je obećanje da će popraviti štetu uzrokovanu zemljotresima u roku od godinu dana.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je u ponedjeljak da neće dozvoliti velike promjene u strukturi južnih regija dok traju napori obnove nakon razaranja izazvanih zemljotresima ranije ovog mjeseca.

"Ne možemo zanemariti strukturne promjene u našim potresom pogođenim gradovima u kojima smo živjeli u bratstvu i koji su dom civilizacija hiljadama godina unazad", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare prilikom posjete Adiyamanu, jednoj od provincija teško pogođenih zemljotresima.

Pozvao je lokalno stanovništvo da ne napuštaju svoja ognjišta trajno.

"Čuvajte svoj grad. Nikada nemojte trajno napustiti svoje ognjište. Mi ćemo vam obezbijediti bolje, ljepše, sigurnije i novije domove, za svakoga čiji dom je srušen", kazao je turski predsjednik.

Dodao je da će njegova vlada poduzeti sve neophodne korake kako bi pripremili gradove za moguće katastrofe u budućnosti.

Erdogan je istakao da gradnja neće biti dozvoljena u područjima u blizini rasjeda, dodajući da neće biti dozvoljena izgradnja višespratnica u starim naseljima.

Ponovio je obećanje da će popraviti štetu uzrokovanu zemljotresima u roku od godinu dana.

Kako je kazao, vlada čini sve što je potrebno, a istraživanja tla su već završena na lokacijama na kojima treba da se izgradi ukupno 309.000 novih domova.

"Izgradit ćemo skoro 50.000 domova samo u Adiyamanu", rekao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije