Turkiye stoji uz svoju palestinsku braću i sestre, kao što je to činila kroz historiju, kazao je turski predsjednik.    Foto: AA

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da će Turkiye ubrzati napore za oslobađanje svih talaca i uspostavu trajnog primirja u Gazi.

"Ubrzat ćemo naše napore za oslobađanje talaca i uspostavu trajnog prekida vatre. Nadamo se da će se naše inicijative nastaviti na višedimenzionalan način i u budućnosti", rekao je Erdogan na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, povodom 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom.

Turkiye stoji uz svoju palestinsku braću i sestre, kao što je to činila kroz historiju, kazao je turski predsjednik.

"Naša humanitarna pomoć za našu braću i sestre u Gazi se nastavlja. Do sada smo poslali 12 aviona i brod natovaren humanitarnom pomoći u Al Arish (aerodrom)", rekao je Erdogan.

Naglasio je da je ranije danas isplovio i drugi brod s 1.500 tona humanitarne pomoći.

"Osiguravamo prijevoz ranjenih, posebno pacijenata oboljelih od raka, i djece, u Turkiye na liječenje. U toku su ispitivanja lokacija za terenske bolnice koje ćemo uspostaviti u Gazi", dodao je turski predsjednik.

U međuvremenu, tursko Ministarstvo vanjskih poslova, u saopćenju povodom obilježavanja Međunarodnog dana, ponovilo je "snažnu predanost Ankare pravednoj stvari Palestine".

"Naši napori da uklonimo nepravde koje je pretrpio naš bratski palestinski narod nastavit će se na temelju dvodržavnog rješenja", objavilo je Ministarstvo na mreži X.

Također, direktor komunikacija Fahrettin Altun rekao je da Turkiye smatra svojom obavezom promovirati "istinu i pravdu" kroz različite kanale komunikacije.

"Ona (Turkiye) će nastaviti svoje iskrene napore da podrži palestinski narod i marljivo će težiti pravednom i trajnom rješenju palestinskog pitanja, kao što je činila u prošlosti", rekao je Altun na mreži X.

On je također rekao da je turski predsjednik uvijek podržavao Palestince u njihovoj "pravednoj stvari".

"Pravda zahtijeva univerzalnost. Danas ćemo ponoviti naš poziv za slobodnu Palestinu", zaključio je.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubio više od 15.000 ljudi, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Službeni izraelski broj mrtvih iznosi 1.200.

Četverodnevna humanitarna pauza koju je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a koja je privremeno zaustavila izraelske napade na Gazu i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, prema kojima će se provoditi daljnje razmjene zarobljenika.

TRT Balkan / agencije