Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će njegova zemlja "odraditi svoj dio posla" kada je u pitanju članstvo Finske u NATO-u.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da će njegova zemlja "odraditi svoj dio posla" kada je u pitanju članstvo Finske u NATO-u.

"Kakav god da je proces, mi ćemo ga voditi. Uradićemo svoj dio posla. Održaćemo obećanje", rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye.

Nakon sastanka s finskim predsjednikom Niinistom u petak u Istanbulu, Erdogan je rekao da će se sastati s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i ispuniti dato obećanje.

Niinisto će posjetiti Turkiye od 16. do 17. marta, saopštila je u srijedu Direkcija za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye.

Erdogan i Niinisto će razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa i koracima koji se mogu poduzeti za unapređenje saradnje.

Oni će također razmijeniti mišljenja o prošlogodišnjem samitu NATO-a u Madridu, nastojanju Finske za članstvo u NATO-u, odnosima Turkiye i EU-a, te regionalnim i međunarodnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK-a i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine.

U junu prošle godine, Turkiye i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

U memorandumu, Švedska i Finska su se složile da neće pružati podršku YPG/PYD-u i FETO-u, da će spriječiti sve aktivnosti terorističkih organizacija, izručiti osumnjičene za terorizam, uvesti nove zakone za kažnjavanje terorističkih zločina te da više neće provoditi nacionalni embargo na oružje između tri države.

Turkiye i Mađarska su trenutno jedine zemlje članice NATO-a koje nisu odobrile pristupanje dvije nordijske države alijansi.

Iako je usvojila zakon o izmjenama zakona o borbi protiv terorizma i ukidanju embarga na oružje Turkiye, Švedska tek treba da ispuni dijelove sporazuma koji se odnose na sprečavanje terorističkih aktivnosti i izručenje osumnjičenih za terorizam Ankari.

Ranije je turski predsjednik rekao da bi Turkiye mogla "drugačije" odgovoriti na kandidaturu Finske za NATO što bi moglo "šokirati" Švedsku.

TRT Balkan / agencije