Erdogan je ranije rekao da je otvaranje koridora "strateško pitanje" za Turkiye i da je veoma važno za veze između Ankare i Bakua.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istakao je u utorak važnost otvaranja kopnene rute koridora Zangezur na južnom Kavkazu.

"Nadajmo se da ćemo realizovati koridor Zangezur što je prije moguće i našu putnu i željezničku komunikaciju sa prijateljskim i bratskim Azerbejdžanom učiniti neprekidnom kroz Nakhchivan", rekao je Erdogan nakon sastanka Vlade u turskoj prijestolnici Ankari.

Njegova izjava je uslijedila dan nakon posjete azerbejdžanskoj autonomnoj regiji Nakhchivan, gdje se sastao sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevim kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, regionalnim i međunarodnim pitanjima, posebno o nedavnoj situaciji u Karabahu.

"Nadamo se da ćemo našu regiju pretvoriti u oazu mira i prosperiteta kroz zajedničke projekte koji će uključiti i našeg susjeda Iran", kazao je Erdogan.

Erdogan je ranije rekao da je otvaranje koridora "strateško pitanje" za Turkiye i da je veoma važno za veze između Ankare i Bakua.

Regija Zangezur je izvorno bila dio Azerbejdžana, iako su ovo područje Sovjeti dali Armeniji 1920-ih godina, čime je Azerbejdžan bio lišen direktnog kopnenog puta do njegove eksklave Nakhchivan.

Nakon 44-dnevnog rata s Armenijom u jesen 2020. godine, Azerbejdžan se fokusirao na infrastrukturu, uključujući autoputeve i željezničku prugu od 43 kilometra kroz koridor.

Koridor bi bio u blizini granice Armenije s Iranom, što izaziva zabrinutost Teherana da bi projekat mogao ukloniti granicu s Jerevanom.

Erdogan je također kazao da je jačanje Turkiye zajednički cilj svih u zemlji.

"Rast i jačanje Turkiye zajednički je cilj svih nas, bez obzira na naše političke stavove", rekao je turski predsjednik, napominjući:

"Kao Narodni savez pojačat ćemo napore da u novom zakonodavnom periodu našoj zemlji osiguramo građanski i liberalni Ustav".

TRT Balkan / agencije