Erdogan je istakao da će se posebna pažnja u narednom periodu posvetiti farmaceutskoj i medicinskoj industriji.     Foto: AA

Turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je vrlo važno da Turkiye ostane snažna i stabilna i u narednom periodu.

"Republika Turkiye nema drugog izbora osim da ostane jaka i dodatno poveća moć kako ne bi pala nazad u jamu političkog i ekonomskog ropstva", kazao je Erdogan u obraćanju u turskoj prijestolnici Ankari, na predstavljanju izbornog programa AK Partije i kandidata za izbore u državni parlament.

"U ovom kritičnom periodu kada se ponovo uspostavljaju globalne ravnoteže, veoma je važno na čelu države imati kadrove s iskustvom i utjecajem AK Partije", dodao je Erdogan.

Posebno je naglasio značaj ekonomskog napretka zemlje.

"Cilj Turkiye je 90 miliona turista i 100 milijardi dolara prihoda od turizma i prema tome dinamiziramo investicije i promociju. Također, zahvaljujući ekonomskom rastu, otvorit ćemo šest miliona novih radnih mjesta za pet godina i smanjiti stopu nezaposlenosti na sedam posto", kazao je Erdogan te dodao:

"Nastavit ćemo investicije, proizvodnju i izvoz sve dok ne postignemo cilj da naša država dostigne obim vanjske trgovine od bilion dolara", rekao je.

Naglasio je također da u narednom periodu posebno pažnju žele posvetiti farmaceutskoj i medicinskoj industriji.

"U predstojećem periodu planiramo povećati razvojne i proizvodne kapacitete zemlje u farmaceutskom i medicinskom sektoru i tako ostvariti iskorak sličan onome koji imamo u odbrambenoj industriji", kazao je Erdogan, napominjući da je vrlo važno da zemlja ostane stabilna.

"Osigurat ćemo da Turkiye, zahvaljujući stabilnosti, nastavi koračati svojim putem kao ostrvo mira i povjerenja u vrijeme kada su sve veći izazovi s kojima se suočavaju svijet i naš region", rekao je.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turkiye biće održani 14. maja ove godine.

TRT Balkan / agencije