"Turkiye će nastaviti raditi na propisnom potvrđivanju akreditiva Azerbejdžana u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE)", izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.       Foto: AA

"Turkiye će nastaviti raditi na propisnom potvrđivanju akreditiva Azerbejdžana u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE)", izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je danas u predsjedničkoj palati u Ankari uz najviše počasti dočekao azerbejdžanskog kolegu Ilhama Aliyeva, a nakon bilateralnog susreta održana je zajednička konferencija za novinare.

"Nastavit ćemo našu podršku i napore za Azerbejdžan sve dok odluka (o neratifikaciji akreditiva Azerbejdžana) ne bude poništena", rekao je Erdogan.

Prošlog mjeseca, PACE je glasala za uskraćivanje potvrde akreditiva azerbejdžanske delegacije u tom tijelu, navodeći da nije ispunila glavne obaveze u okviru svog članstva u Vijeću Evrope.

Erdogan je također rekao da se sa završetkom armenske gotovo 30-godišnje okupacije Karabaha otvorio historijski prozor mogućnosti za trajni mir u regionu, dodajući da je "ključno" da se taj prozor ne zatvori.

Govoreći o trgovinskim vezama, Erdogan je rekao: „Ukupni obim tursko-azerbejdžanske trgovine prošle godine je po prvi put dostigao 7,5 milijardi dolara. Pojačaćemo naše napore da postignemo cilj od 15 milijardi dolara."

Alijev je, govoreći o odnosima njegove zemlje i Turkiye, rekao kako je "jedinstvo Turkiye i Azerbejdžana važan je faktor ne samo za regiju nego i za Euroaziju".

Aliyev je naglasio da je Turkiye garanter mira, stabilnosti i saradnje u regiji, te podsjetio da je Turkiye uvijek bila uz Azerbejdžan tokom Drugog rata u Karabahu.

“Naše historijsko pitanje, koje nismo mogli riješiti mirnim putem, riješili smo na bojnom polju", rekao je Aliyev, naglašavajući da azerbejdžanski narod neće zaboraviti podršku Turkiye.

TRT Balkan / agencije