Potvrđujući važnost ispunjavanja ruskih zahtjeva za izvozom vlastitih žitarica i đubriva, Turkiye smatra da nema alternative toj inicijativi.     Foto: AA

Inicijativu za crnomorsko žito trebalo bi nastaviti provoditi rješavanjem nedostataka koji su ugrožavali suspendovani dogovor, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Vjerujemo da inicijativu treba nastaviti ispravljanjem njenih nedostataka", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare s ruskim liderom Vladimirom Putinom, nakon sastanka u Sočiju.

Erdogan se nalazi u jednodnevnoj radnoj posjeti ruskom primorskom gradu Sočiju gdje je s Putinom razgovarao o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i bilateralnim odnosima.

Oživljavanje prošlogodišnjeg istorijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane bilo je glavno pitanje na dnevnom redu sastanka.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih naroda, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica i da ne se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

Potvrđujući važnost ispunjavanja ruskih zahtjeva za izvozom vlastitih žitarica i đubriva, Turkiye smatra da nema alternative toj inicijativi.

"Predložene alternative dogovoru o žitu ne bi mogle ponuditi održiv, siguran i trajan model zasnovan na saradnji između strana, kao što to može crnomorska inicijativa", rekao je Erdogan.

Ovaj sporazum je odigrao ključnu ulogu u rješavanju globalne krize s hranom, rekao je Erdogan, dodajući da dogovor ima ulogu "cijevi za disanje" za ljude u potrebi, posebno u Africi.

Naglasio je da je Ankara spremna da učini sve što je potrebno da se poslalo žito u neke siromašne afričke zemlje, napominjući da se Turkiye i Rusija o tome slažu.

"Putin je rekao 'Završili smo logistički posao da pošaljemo milion tona žitarica u siromašne zemlje', a mi smo dodali: 'Mi, kao Turkiye, odgovorni smo za sve obaveze koje se očekuju od nas'", kazao je Erdogan.

Potom je komentarisao i zajednički prijedlog za isporuku žitarica pripremljen s Ujedinjenim narodima (UN).

"Vjerujem da će Turkiye u kratkom vremenu doći do rješenja koje će ispuniti očekivanja", rekao je turski predsjednik.

Erdogan je također istakao da Ukrajina treba da ublaži svoj pristup kako bi poduzela zajedničke korake s Rusijom u jeku rata.

"Mi smo ranije bili domaćini direktnih pregovora između dviju strana. Spremni smo da u tom pogledu učinimo svoj dio, kao i ranije", dodao je.

Naglasio je da je Turkiye odlučna da nastavi napore kako bi osigurala trajni mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

Zvanična Ankara poduzima intenzivne diplomatske napore za obnovu sporazuma o žitu iz jula 2022. godine, a također je pozvala Kijev i Moskvu da pregovorima okončaju rat.

Putin: Saradnja Turkiye i Rusije se uspješno razvija u svim oblastima

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se saradnja Turkiye i Rusije odvija uspješno u širokom spektru oblasti.

"Višestrana saradnja između Turkiye i Rusije koja se zasniva na principima dobrosusjedstva, partnerstva i obostrane koristi razvija se u svim oblastima".

Navodeći da su Erdogan i on razgovarali o ključnim pitanjima u duhu bilateralne saradnje, Putin je rekao da su razgovori protekli u "konstruktivnoj i poslovnoj atmosferi".

"Razmijenili smo mišljenja o aktuelnim temama na međunarodnoj i regionalnoj agendi", rekao je Putin i dodao:

"Bez sumnje, današnji razgovori će poslužiti daljem razvoju rusko-turskog partnerstva u svim oblastima."

Prema riječima Putina, konstatovan je kontinuirani rast obima trgovine između Turkiye i Rusije, koji je u 2022. godini porastao za 86 posto i dostigao rekordnih 62 milijarde dolara i porastao je za četiri posto u prvoj polovini ove godine.

Oživljavanje prošlogodišnjeg historijskog sporazuma o crnomorskom žitu koji je pomogao u ublažavanju globalne krize hrane bilo je glavno pitanje na dnevnom redu sastanka.

"Želimo da oživimo žitni koridor, uradićemo to. Uradićemo to pod jednim uslovom. Želimo da naši poljoprivredni proizvodi nesmetano idu preko mora", rekao je Putin.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih naroda, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica i da se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

TRT Balkan / agencije