Turski predsjednik Erdogan je u postizbornom govoru istakao demokratske principe i volju nacije.     Foto: AA

Turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je, bez obzira na rezultate, pobjednik lokalnih izbora u Turkiye demokratija i građanska volja.

"Volja naroda se manifestuje na glasačkim mjestima, nacija iznosi svoj glas na biralištima i prenosi poruku političarima na glasačkim mjestima", rekao je Erdogan u obraćanju okupljenim građanima u sjedištu AK Partije u Ankari, nakon održanih lokalnih izbora u zemlji.

"Bez obzira na rezultate, pobjednik ovih izbora je naša demokratija i građanska volja", rekao je Erdogan.

Naglasio je također da su izbori održani 31. marta, prekretnica.

"31. mart za nas nije kraj, već zapravo prekretnica. Danas su pobijedili svi koji su glasali za AK Partiju i Narodnu alijansu, kao i svi drugi koji su iskoristili demokratsko pravo", dodao je.

Naglasio je kako je građanska volja najvažnija u demokratskim društvima, dodajući da su uvijek bili na strani demokratije i glasačke kutije.

"Danas postupamo s istim osjećajem odgovornosti i ne priznajemo nikakvu drugu moć iznad volje nacije", rekao je Erdogan, napominjući da su pred Turkiye važne četiri godine.

"Definitivno ćemo poduzeti potrebne korake tako što ćemo na najispravniji i najobjektivniji način, na osnovama razuma i savjesti, ocijeniti poruke koje je narod dao na glasačkim mjestima", kazao je Erdogan.

Na kraju je izrazio želju da rezultati lokalnih izbora budu od koristi za državu i narod Turkiye.

U Turkiye su u nedjelju održani lokalni izbori na kojima su glasači birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo je lokalne vlasti na mandat od pet godina, na blizu 208.000 birališta.

TRT Balkan / agencije