Erdogan najavio nastavak telefonskih razgovora s Putinom o sporazumu o žitu

Erdogan najavio nastavak telefonskih razgovora s Putinom o sporazumu o žitu

Turski predsjednik je poručio da se ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa ne može dogoditi bez Turkiye.
Erdogan je rekao da će od Putina tražiti povećanje količine od milion tona žitarica, dodajući da i Zapad također treba da ispuni svoje odgovornosti.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će nastaviti telefonske razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o obnavljanju ugovora o crnomorskom sporazumu za izvoz žita kako bi pomogao najmanje razvijenim afričkim zemljama.

Ponovio je da mu je Putin rekao da Zapad nije održao svoja obećanja o žitnom koridoru, sporazumu sa Ukrajinom i Rusijom koji su prošle godine posredovali Turkiye i Ujedinjene nacije.

“U početku smo razgovarali o slanju milion tona žitarica. Na sastanku sa Lavrovom, mi – Katar, Turkiye i Rusija – posebno smo planirali da pošaljemo milion tona žitarica u nerazvijene afričke zemlje. Preduzećemo korake da povećamo ovaj planirani izvoz“, rekao je Erdogan.

Prema ranije navedenim planovima, rusko žito bi išlo u Turkiye, gdje bi se prerađivalo u brašno, a zatim bi išlo u siromašne afričke zemlje. Katar bi pomogao u finansiranju.

Erdogan je rekao da će od Putina tražiti povećanje količine od milion tona žitarica, dodajući da i Zapad također treba da ispuni svoje odgovornosti.

“Turska će biti prisutna za svakim pregovaračkim stolom kao stabilizirajuća sila koja će spriječiti da svijet bude uvučen u nove energetske i prehrambene krize“, rekao je Erdogan, dodajući da narodi svijeta, posebno ljudi zapadnih zemalja, trebaju znati da je Turkiye zemlja koja nastoji da spriječi svjetsku krizu hrane.

“To će također biti jedna od glavnih tačaka dnevnog reda Generalne skupštine UN-a kasnije ovog mjeseca. Tamo ću opširno razgovarati o naporima koje je naša zemlja uložila po ovom pitanju“, kazao je Erdogan.

On je dodao da će se tokom posjete New Yorku i sjedištu UN-a sastati sa mnogim firmama koje imaju investicije u Turkiye.

“U narednom periodu, uz konkretne korake kao što je uspostavljanje čvorišta prirodnog gasa u Turkiye, globalna cijena prirodnog gasa će se određivati u Turkiye“, kazao je Erdogan.

Na samitu G-20 razgovarao je s predsjednikom Južne Koreje o izgradnji treće nuklearne elektrane u Turkiye.

Turski predsjednik je dalje poručio da se ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa, predmet pakta potpisanog na samitu G-20 tokom vikenda, ne može dogoditi bez Turkiye, jer najpogodniji put od istoka ka zapadu mora ići preko te zemlje.

Tokom samita potpisan je memorandum o razumijevanju između EU i sedam zemalja za izgradnju ekonomskog koridora koji povezuje Evropu sa Bliskim istokom i Indijom putem željezničkih i brodskih linija.

Multinacionalni željeznički i pomorski projekt potpisan između Indije, SAD-a, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Francuske, Njemačke, Italije i EU ima za cilj povezati Indiju sa Bliskim istokom i Evropom kako bi unaprijedio trgovinu, obezbijedio energetske resurse i unaprijedio digitalnu povezanost.

Što se tiče turskih odnosa s Egiptom, Erdogan je rekao da će raditi na udvostručenju obima trgovine Turkiye s Egiptom i revitalizaciji Vijeća za stratešku saradnju na visokom nivou.

“Poboljšanje odnosa Turkiye s Egiptom može dovesti do pozitivnih ishoda u mnogim regionalnim pitanjima, posebno u sirijskom ratu“, rekao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije