Očekuje se da će Tuva Cihangir Atasever, kandidat za turskog svemirskog putnika, obaviti putovanje sa svemirskom kompanijom Virgin Galactic.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je nakon što je kapsula Dragon, sa posadom Axiom-3 (Ax-3), uključujući turskog astronauta Alpera Gezeravcija, sletjela je u petak u okean blizu obale Floride, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), da će Turkiye poslati mnogo više ljudi u svemir.

„Naš astronaut Gezeravci je sletio. Uz Božiju pomoć, Turkiye će u svemir slati još mnogo Alpera Gezeravcija“, rekao je Erdogan.

Očekuje se da će Tuva Cihangir Atasever, kandidat za turskog svemirskog putnika, obaviti putovanje sa svemirskom kompanijom Virgin Galactic.

Axiom Space uživo je prenosio proces povratka posade Ax-3, uključujući Gezeravcija, na Zemlju s Međunarodne svemirske stanice (ISS) s kapsulom Dragon.

SpaceX-ova kapsula Dragon, s posadom Ax-3, sletjela je u okean u blizini obale Floride.

Nakon inicijalnih bezbjednosnih provjera osoblja SpaceX-a, kapsula je podignuta na brod za oporavak, a posada je iskrcana iz svemirske letjelice.

Na brodu su članovi posade napravili prve korake nakon otprilike tri sedmice provedene u uslovima bez gravitacije.

Procijenjeno je da će pet do šest sati nakon slijetanja posada stići na odredište u Hjustonu u američkoj državi Teksas.

Oni će ostati pod nadzorom nedelju dana kako bi se završio proces adaptacije.

Posada Ax-3 napustila je ISS 7. februara u 17,20 sati po srednjoevropskom vremenu.

Kapsula Dragon, koja je nosila posadu Ax-3, uspješno je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra “Kennedy“ na Floridi 18. januara u 16,49 sati po američkom lokalnom vremenu.

Posada Ax-3, čije je putovanje trajalo otprilike 36 sati, stigla je do ISS-a 20. januara.

Tokom svog dvonedeljnog boravka na stanici, pilot turskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Alper Gezeravci i još tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske izveli su preko 30 naučnih eksperimenata, od kojih je otprilike polovinu uradio sam Gezeravci.

TRT Balkan / agencije