Erdogan je rekao i da je Bugarska vrijedan saveznik i pouzdan prijatelj Turkiye.     Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je rekao da Turkiye posvećuje posebnu pažnju razvoju odnosa Ankare i Sofije, te da turski državljani u Bugarskoj igraju ključnu ulogu u stvaranju čvrstih veza između dva naroda.

“U periodu obilježenom višestrukim izazovima, posebnu pažnju posvećujemo unapređenju tursko-bugarskih odnosa. Nastojimo da unaprijedimo naše veze sa Bugarskom na svim poljima, vjerujući da je to u zajedničkom interesu obje zemlje. Naravno, tokom ovog procesa naši sunarodnici igraju vitalnu ulogu sa snažnim ljudskim mostovima uspostavljenim između dvije države”, rekao je Erdogan u video poruci na kongresu bugarske političke stranke Pokret za prava i slobode.

Erdogan je dodao da je Turkiye oduševljena što svjedoči da je stranka postala temeljni aspekt bugarske politike i demokratije, dodajući da je aktivno doprinijela jačanju saradnje između Ankare i Sofije postižući značajan uspjeh u zaštiti interesa turskih sunarodnika.

“Vjerujem da će novoizabrani lideri, počevši od kopredsjedavajućih, nastaviti svoj put jedinstvom, solidarnosti i inkluzivnijim i sveobuhvatnijim pristupom koji daje prioritet očekivanjima birača. Iskreno želim uspjeh svoj braći i sestrama koji će preuzeti uloge na različitim nivoima stranke, izabrani po volji delegata na kongresu”, dodao je turski predsjednik.

Erdogan je rekao i da je Bugarska vrijedan saveznik i pouzdan prijatelj Turkiye.

TRT Balkan / agencije