Erdogan: Ruski napad na ukrajinsku luku Odessa "žalosti" Turkiye.     Foto: AA

"Ne treba očekivati ustupke od Turkiye u vezi sa zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, osim ako se ne ispune sigurnosne zabrinutosti Ankare", izjavio je Erdogan u ekskluzivnom intervjuu za turski javni servis TRT u ponedjeljak.

“PKK, YPG/PYD i FETO ne smiju dobiti podršku. To je naša crvena linija. Niko ne treba da očekuje od nas da pravimo kompromise oko toga”, rekao je Erdogan.

Komentarišući simpatije američke Centralne komande (CENTCOM) prema teroristima YPG/PKK-a, Erdogan je osudio nastavak saradnje Sjedinjenih Američkih Država s teroristima na sjeveru Sirije.

"Američka umiješanost s terorističkim grupama završit će tako što će upasti u rupu koju je sama iskopala", poručio je Erdogan.

CENTCOM je u nedjelju izrazio saučešće i pohvalio teroristu PKK/YPG ubijenog u blizini Qamishlija u sjevernoj Siriji.

Turkiye već dugo kritikuje SAD zbog saradnje s organizacijom YPG/PKK, pod izgovorom borbe protiv ISIS-a/Daesha, naglašavajući da korištenje jedne terorističke grupe za borbu protiv druge nema smisla.

Apel stranama da poštuju sporazum o žitu

Erdogan se dotakao i tenzija između Moskve i Kijeva, te naglasio da ruski napad tokom vikenda na ukrajinsku luku Odessa "žalosti" Turkiye.

"Očekujemo da svi stoje iza svojih potpisa i da postupaju u skladu sa svojim odgovornostima", rekao je Erdogan, pozivajući strane koje su prošle sedmice potpisale sporazum o deblokiranju ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora da poštuju i provedu sporazum.

"Ovim sporazumom počet će da se ublažavaju posljedice globalne prehrambene krize, koja poprima ozbiljne razmjere“, dodao je on.

Erdogan je ponovio da je Turkiye i dalje odlučna da nastavi s diplomatskim naporima da osigura prekid vatre i održavanje mira između Rusije i Ukrajine.

Turkiye, Ujedinjeni narodi, Rusija i Ukrajina potpisali su u petak važan sporazum o obnavljanju izvoza žitarica kroz ukrajinske luke Odessa, Černomorsk i Južni nakon višemjesečne blokade zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, koji traje već šesti mjesec.

Prema sporazumu, u Istanbulu je uspostavljen zajednički koordinacioni centar koji će vršiti inspekcije na ulazima i izlazima luka i osigurati sigurnost ruta.

Izbori u Turkiye

Erdogan se tokom razgovora dotakao i predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turkiye sljedeće godine.

"Vidimo da su izbori 2023. godine važniji od svih izbora na koje smo do sada izašli i na kojima smo pobijedili. Ove izbore vidimo kao prekretnicu."

TRT Balkan