"TEKNOFEST je skoro kao moje dijete", naglasio je Erdogan.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako se na turski TEKNOFEST ove godine prijavilo više od milion mladih na svim nivoima, od osnovne škole do doktorata.

U svom govoru na TEKNOFEST-u, najvećem tehnološkom festivalu u Turkiye, na kojem je Anadolu Agency (AA) po osmi put globalni komunikacijski partner, Erdogan je naveo da je ove godine TEKNOFEST održan u tri grada u znak obilježavanja 100. godišnjice Republike.

Podsjetio je da je TEKNOFEST u Istanbulu održan između 27. aprila i 1. maja, TEKNOFEST u Ankari, koji je započeo 30. augusta, završit će 3. septembra. Erdogan je dodao kako će ovogodišnji tehnološki festival biti upotpunjen TEKNOFEST-om u Izmiru koji će se održati krajem septembra.

Dodao je kako ga jako veseli interes pokazan za TEKNOFEST, gdje broj izlagača i posjetitelja svake godine eksponencijalno raste.

"TEKNOFEST je skoro kao moje dijete", naglasio je Erdogan, te nastavio:

"Prije šest godina, 2017, imao sam zadovoljstvo primiti svoju unuku Aybuke u jedno naručje, a TEKNOFEST u drugo naručje. Lično sam svjedočio rastu, procvatu i razvoju ovog prekrasnog festivala koji je postao simbolom i moje unuke i nacionalnog tehnološkog pokreta. Saznao sam da se na TEKNOFEST 2023. prijavilo milion mladih ljudi sa svih nivoa, od osnovne škole do doktorata, što je vrlo važna prekretnica za našu zemlju i naciju. Ova slika je slika iz 'Stoljeća Turkiye'".

TEKNOFEST u Ankari održava se na Aerodromu Etimesgut od 30. augusta do 3. septembra. Na festivalu učestvuju ukupno 103 institucije i 131 kompanija iz brojnih sektora.

TRT Balkan / agencije