Zračna operacija Turkiye uslijedila je nakon 13. novembra, kada je izveden teroristički napad u prepunoj istanbulskoj ulici Istiklal u kojem je ubijeno šest, a povrijeđena 81 osoba.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak kako njegova zemlja već danima uništava teroristička skrovišta avionima, artiljerijom i bespilotnim letjelicama, te kako će ih iskorijeniti.

"Odgovor na kukavički napad terorista u kojem je ubijeno šestero nedužnih ljudi, dali smo sravnivši sa zemljom teroristička uporišta na sjeveru Sirije i Iraka", rekao je Erdogan tokom ceremonije otvorenja nekoliko projekata u turskom gradu Artvinu.

U nedjelju je Turkiye pokrenula operaciju "Kandža-mač", prekograničnu zračnu kampanju protiv terorističke grupe YPG/PKK koja ima ilegalna skrovišta preko iračke i sirijske granice gdje planiraju napade na turski teritorij.

Zračna operacija Turkiye uslijedila je nakon 13. novembra, kada je izveden teroristički napad u prepunoj istanbulskoj ulici Istiklal u kojem je ubijeno šest, a povrijeđena 81 osoba.

"Znamo njihove identitete i lokaciju. Dobro znamo i ko je sponzor, kao i ko naoružava i podržava teroriste", ​​​​​​​rekao je Erdogan, te dodao: "Nadamo se da ćemo iskorijeniti sve teroriste što je prije moguće."

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i EU, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije