"Ova bitka je jedna od najkritičnijih prekretnica u stoljećima borbe naše nacije za opstanak", rekao je turski predsjednik.     Foto: AA

Prigodnim manifestacijama i programima širom Turkiye danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, posvećen velikoj pobjedi koju su turske snage izvojevale prije tačno 101 godinu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovo jedna od ključnih prekretnica u stoljećima borbe za opstanak turskog naroda.

"Ljubav prema slobodi, koja je najvažnija karakteristika naše nacije, i danas je veoma prisutna u našem narodu", poručio je Erdogan u poruci povodom 30. augusta, Dana pobjede.

Čestitao je praznik turskom narodu u državi i dijaspori.

"Ova bitka je jedna od najkritičnijih prekretnica u stoljećima borbe naše nacije za opstanak", rekao je turski predsjednik.

Podsjetio je na riječi vojskovođe i osnivača moderne Republike Turkiye Mustafe Kemala Ataturka da je pobjeda 30. augusta 1922. godine veliko djelo koje još jednom određuje visoku moć i herojstvo turske vojske, turskih oficira i komandnog osoblja.

"Ljubav prema slobodi, koja je najvažnija karakteristika našeg naroda, i danas vrlo snažno postoji. Odgovor našeg naroda na napade na naš opstanak posljednjih godina, posebno na epski otpor na izdaju od 15. jula, više puta je pokazao koliko je ova volja živa i postojana", naveo je Erdogan.

Podsjetio je da je izborima 14. i 28. maja ove godine, pređen još jedan kritični prag na putu do cilja.

"Novim koracima koje ćemo preduzeti u narednom periodu ojačat ćemo moć naše zemlje i podići Turkiye iznad nivoa savremenih civilizacija. Svakako ćemo našu viziju stoljeća Turkiye pretvoriti u stvarnost. To ćemo ostvariti sa 85 miliona, ruku pod ruku i srce uz srce. Kao narod koji je prekinuo igru, mi svim srcem vjerujemo da će nam budućnost biti mnogo svjetlija i prosperitetnija od naše sadašnjosti", dodao je Erdogan.

Praznik Dan pobjede se obilježava povodom sjećanja na posljednju bitku u ratu za nezavisnost, nakon koje je proglašena moderna Republika Turkiye.

Predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turkiye Mustafom Kemalom Ataturkom, turske snage su na današnji dan, prije 101 godinu, zabilježile veliku pobjedu u Bitci na Dumlupinaru, posljednjoj u Ratu za nezavisnost Turkiye koji je vođen od 1919. do 1922. godine.

TRT Balkan / agencije