Erdogan je boravio u jednodnevnoj posjeti Budimpešti za Dan državnosti.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan najavio je da bi se mogao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom radi razgovora o crnomorskoj inicijativi za transport žita ako nađe priliku u zgusnutom rasporedu obaveza u septembru.

“U septembru je sastanak G-20 u Indiji i Generalna skupština Ujedinjenih nacija u SAD-u. Ako nađemo priliku u ovom užurbanom okruženju, sastat ću se i razgovarati sa Putinom licem u lice“, rekao je Erdogan novinarima u utorak rano u predsjedničkom avionu dok se vraćao iz posjete Mađarskoj.

Erdogan je boravio u jednodnevnoj posjeti Budimpešti za Dan državnosti. On se odvojeno sastao sa svojom mađarskom koleginicom Katalin Novak i premijerom Viktorom Orbanom kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim i globalnim dešavanjima.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan mogao bi uskoro posjetiti Rusiju, rekao je Erdogan, dodajući da bi to moglo dati bolje rezultate.

O mogućim mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao da se nada da će postići rezultate ako se Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski slože o turskom posredovanju.

Prošlog mjeseca Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu koji je potpisala prošlog ljeta zajedno s Turkiye, UN-om i Ukrajinom kako bi bio nastavljen izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane nakon što je rat Rusije i Ukrajine počeo u februaru 2022. godine.

Komentirajući aktuelnu situaciju u Nigeru, afričkoj zemlji u kojoj je vojska preuzela vlast krajem prošlog mjeseca, Erdogan je kazao da smatra da vojna intervencija Zajednice zapadnoafričkih zemalja ne bi bila dobar potez.

“Vojna intervencija u Nigeru značila bi širenje nestabilnosti na mnoge afričke zemlje“, kazao je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da se nada da će prijateljska i bratska zemlja Niger postići ustavni poredak i demokratsku upravu što je prije moguće.

Na upit o procesu prijema Švedske u NATO, Erdogan je kazao da o tome odlučuje turski parlament.

“Ako Švedska ne povede računa o svojim ulicama, ako se nastave napadi na naše svetinje, žao nam je...“, poručio je Erdogan.

Najavio je Erdogan i nastavak konsolidacije ekonomskih prilika u Republici Turkiye i kazao da ta zemlja odlučno nastavlja svoj put progresa.

“Neka naši građani budu mirni, naši ekonomski stručnjaci su kompetentni. Neka vjeruju da ćemo inflaciju ponovo spustiti na jednocifrenu brojku“, poručio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije