“Zagađenje informacija i dezinformacije su najveće od tih prijetnji“, istakao je Erdogan.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je francuski proizvođač cementa Lafarge sada izložen kao jedna od najvažnijih institucija koje podržavaju terorizam.

Erdogan se obratio učesnicima Konferencije ministara informisanja Organizacije islamske saradnje (OIC) i istakao da milioni ljudi širom svijeta danas pate zbog lažnih i iskrivljenih vijesti te je dodao da je neophodna odlučna borba protiv takvih pojava.

Erdogan je rekao i da diverzifikacija izvora vijesti i povećana uključenost medija, posebno društvenih medija, u svakodnevni život donose mnoge prednosti, ali i vitalne rizike.

“Zagađenje informacija i dezinformacije su najveće od tih prijetnji“, istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je komentirao i presudu francuskoj kompaniji Lafarge za podršku terorističkim grupama. Američki sud je u utorak izrekao kaznu od 778 miliona dolara Lafargeu zbog podrške nekoliko terorističkih grupa u Siriji 2013. i 2014. godine, uključujući i Daesh.

“Kada sam rekao kako je francuski cementni gigant, zvani Lafarge, podržavao i pomagao terorističke organizacije na sjeveru Sirije, Francuzi to nisu razumjeli. Rekao sam to i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. Sada su u francuskom parlamentu tražili od Macrona da podnese račun o Lafargeu“, rekao je Erdogan.

Turski lider je večeras kazao i kako je Lafarge postao jedno od najvažnijih pitanja na dnevnom redu Francuske i kako je izložen kao jedna od najvažnijih institucija koje podržavaju terorizam.

Erdogan je rekao da je Turkiye jedina država koja se bori protiv terorističke grupe Daesh na terenu, ali da je uprkos tome podvrgnuta nemoralnim optužbama.

“Danas se dokazima i sudskim odlukama jedan po jedan otkriva da su oni, koji su nas jučer klevetali, poslovali sa Daeshom, trgovali i prebacivali milione eura teroristima“, kazao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije