Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan kritikovao je i osudio neuspjeh zapadnih branitelja ljudskih prava.    Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan kritikovao je i osudio neuspjeh zapadnih branitelja ljudskih prava da učine bilo šta da pomognu grupi majki koje protestuju u Diyarbakiru i traže povratak svoje djece koju im je otela teroristička organizacija PKK.

“Gdje su ti zapadni branitelji ljudskih prava? Da li su ikada došli i posjetili majke u Diyarbakiru? Oni nemaju nikakve veze sa zagovaranjem ljudskih prava“, rekao je Erdogan u govoru na ceremoniji otvaranja novoizgrađenih objekata u Diyarbakiru na jugoistoku Turkiye.

Porodice čiju djecu je oteo ili prisilno regrutirao PKK od 3. septembra 2019. godine protestiraju ispred ureda Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru, stranke za koju turska vlast kaže da je povezana s terorističkom grupom PKK i koja se trenutno suočava sa procesom za zatvaranje na najvišem sudu Turkiye.

Demonstracije su se od tada proširile na druge turske provincije, uključujući Van, Mus, Sirnak i Hakkari.

U svojoj dužoj od 35 godina terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. PKK se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

Erdogan je u više navrata i ranije kritikovao neuspjeh zapadnih zemalja da pokažu solidarnost naspram terorističkih napada PKK-a, uključujući omogućavanje teroristima PKK-a da žive i održavaju proteste na evropskom tlu. Posebno kritikuje SAD zbog podrške YPG-u, sirijskom ogranku PKK-a.

TRT Balkan / agencije