Putokaz Turkiye je jasan, rekao je Erdogan, dodajući da Ankara želi da Egejsko more bude "more mira".      Foto: AA

Kiparski Turci nikada nisu niti će biti manjina, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ističući da će Turkiye nastaviti štititi prava Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC).

"Kiparski Turci nikada nisu bili manjina i nikada neće biti. Oni koji ignoriraju ove činjenice nastavljaju sa svojim snovima o tome da postanu jedini vladari otoka. Savjetujem ovoj grupi da ostavi po strani svoje opsesije i suoči se sa stvarnošću otoka", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom KKTC-a Ersinom Tatarom, tokom njegove prve posjete zemlji nakon ponovnog izbora 28. maja.

„Ako će doći do povratka za pregovarački sto o Kipru, to će biti kroz priznanje Turske Republike Sjeverni Kipar“, rekao je Erdogan.

"Nastavit ćemo odlučno braniti prava i interese Turkiye i Turske Republike Sjeverni Kipar", istaknuo je.

Putokaz Turkiye je jasan, rekao je Erdogan, dodajući da Ankara želi da Egejsko more bude "more mira".

Sa svoje strane, Tatar je rekao da je "vrlo značajno" što Erdogan dolazi u svoj prvi posjet Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

"Šaljete poruku svim državama svijeta da uvijek vodite računa o KKTC-u. Iza nas imamo svjetskog giganta Republiku Turkiye, imamo riječi predsjednika Republike Turkiye", dodao je Tatar.

Kiparsko pitanje

Kipar je zaglavljen u decenijama dug spor između kiparskih Grka i kiparskih Turaka, unatoč nizu diplomatskih napora UN-a da se postigne sveobuhvatno rješenje.

Etnički napadi koji su započeli ranih 1960-ih prisilili su kiparske Turke da se povuku u enklave radi svoje sigurnosti.

Godine 1974. državni udar kiparskih Grka s ciljem grčke aneksije otoka doveo je do vojne intervencije Turkiye kao garant sile za zaštitu kiparskih Turaka od progona i nasilja. Kao rezultat toga, Turska Republika Sjeverni Kipar je osnovana 1983.

Proteklih je godina bio svjedok povremenog mirovnog procesa, uključujući neuspjelu inicijativu iz 2017. u Švicarskoj pod pokroviteljstvom zemalja garantera Turkiye, Grčke i Velike Britanije.

Administracija kiparskih Grka ušla je u EU 2004., iste godine kada su kiparski Grci osujetili plan UN-a za okončanje dugogodišnjeg spora.

TRT Balkan / agencije